kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

08
Ноември
2018

Архангеловден в Пазарджик

В осмия ден на месец ноември светата Православна Църква е определила да се отдава почит на Събора на деветте ангелски чина и най-вече на св. Архистратиг Михаил, когото счита за вожд на небесните сили. В този светъл ден своя храмов празник порещна и църква „Св. Арх. Михаил“ в гр. Пазарджик.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи празнична архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейско наместничество Пазарджик прот. Боян Кочев, председателят на Църковното настоятелство към храма протойерей Витан Йорданов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в светата богослужба взеха енорийският свещеник Николай Генов, протойерей Димитър Христев от храм ''Св. Петка'' и свещ. Стоян Стоянов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в град Пазарджик.

Множество боголюбиви християни дойдоха в храма да се помолят на Небесното войнство за помощ и подкрепа в трудния, но благодатен път към Царството Божие.

Преди началото на светата Литургия с благословението на митрополит Николай епископ Яков пострига в първата степен на свещенството - тази на четец, благоговейния мъж Станимир Костадинов от град Пазарджик. Новият църковнослужител на светата Църква зае своето място редом сдругите иподякони и с прилежност изпълняваше възложените му обязаности.

По време на причастния беше прочетена проповед за безплътните служители на Божествената слава – деветте ангелски чинове.

В края на светата Литургия епископ Яков благопожела на всички с делата си да не огорчаваме своите ангели-хранители и завърши: „Днес служихме в чест на светите ангели, както те всякога служат на Бога и непрестанно Го славословят. И както те никога не спират своето служение, така и ние до края на дните си всякога да служим на Вседържителя с делата си. Тогава нашият ангел-пазител никога няма да ни остави, а всякога ще бди над нас - не само през време на земния ни живот, но и когато душата се раздели с тялото и отиде да се представи пред лицето на Бога. Да се стремим да очистим сърцата си и така да достигнем до Небесното Отечество. Моля Всеподателя Бога винаги да изпраща Своите небесни служители, които да ни помагат в делото на спасението“.

Накрая владиката преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на председателя и енориашите на храма и поздрави всички именници.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.