kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

17
Юни
2018

Архиерейска света Литургия в село Варвара

На 17 юни, в 3 Неделя след Петдесетница, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. Варварав септемврийското село, носещо името на светата Божия угодница. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Кирил Петракиев и дякон Николай Ангелчов.

От рано църквата се изпълни с верен Божи народ. Всички с нетърпение очакваха архиерея и го дариха с букети цветя. Жителите на селото както винаги посрещнаха топло владиката и с радост пристъпваха да получат благословение от него.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, благославяйки хляба, пшеницата, виното и елея за преумножаването им в селото, в Отечеството ни и по целия свят. Присъстващите участваха със сърцата си в светата богослужба, допринасяйки с молитвите и песнопенията си за нейното благолепие и изпълване с радост.

Много от енориашите и гостите на храма увенчаха своя подвиг на пост и покаяние и предвкусиха Царството Божие, удостоявайки се със Светите тайни на Тялото и Кръвта Христови.

В края на литургията епископ Яков честити на всички радостта от празничната служба. Той произнесе проповед върху евангелското четиво и каза: „Когато Господ сътвори цялото мироздание, като венец на творението Си сътвори и човека. И ако Той се грижи за създадените от Него животни, колко повече ще се погрижи за нас, човеците. Защото ние носим безсмъртна душа и Той иска спасението на всеки от нас, така че никой да не погине, а всички да достигнем до Неговото Царство. В това ни увери и днешното евангелие – както птиците небесни, които не сеят и не жънат, а са оставени в ръцете на Бога, Той не забравя и се грижи за тях, така още повече ще се погрижи за този човек, който се уповава Нему. Стига само да възложим грижите си на Него – да премахнем гордостта и самонадеяността си, да не мислим, че всичко зависи от нас, че сами можем да направим добро - и Той ще ни даде онова, от което имаме нужда. Много често, когато постигнем нещо в живота, започваме да се удряме в гърдите и хвалим, сякаш е наше лично достояние, сякаш без помощ свише сме постигнали това. Тогава гордостта отново се връща в нас и ни обзема, отново се отдалечаваме от Бога, защото забравяме, че без Него не можем да направим нищо“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.