kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

14
Януари
2018

Архиерейска света Литургия и молебен по повод 140-ата годишнина от Освобождението на град Пазарджик

Със света Литургия започнаха честванията по повод 140-ата годишнина от Освобождението на град Пазарджик. Тя беше отслужена с благословението на Пловдивския митрополит Николай от неговия викарий Константийския епископ Яков. С владиката съслужиха секретарят на Архиерейско наместничество Пазарджик прот. Боян Кочев, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги“ в града и служащите в катдралата свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

Храмът се изпълни с родолюбиви пазарджиклии, които се събраха да благодарят на Бога и Неговата Майка за всегдашната им закрила на града. Те, подобно на своите предци, сложиха начало на празнуванията за освобождението на града ни от храма.

В края на службата епископ Яков прочете кратка история на събитията, случили се в първите дни на 1878 година и припомни как камбанният звън на катедралата е огласил последните минути от Османското иго и е дал началото на свободна България. Той честити на жителите и гостите на града така важното събитие и призова никога да не забравяме подвига на нашите предци.

С радостни сърца всички заедно изпяха възгласеното многолетствие.

След службата бе отслужен и благодарствен молебен. С едно сърце присъстващите благодариха на Всеподателя Бога за великите Му благодеяния към православния български народ.

От храма с литийно шествие всички се отправиха към паметника на ген. Николай Брок - командващ руските военни части, освободили тогавашния Татар-Пазарджик. Пред мемориала след кратка историческа беседа и музикална програма от духов оркестър официалните лица и граждани поднесоха венци и цветя.

Цветя бяха поднесени и на паметника на Ованес Съваджиян - спасителя на Пазарджик. През януари 1878-ма Ованес Съваджиян е военизиран телеграфист на гарата в Татар-Пазарджик. При своето изтегляне от града командващият на османските войски Сюлейман паша иска разрешение от султана и Портата в Цариград над населението да бъде устроено клане и да опожари градът. Турското правителство дава положителен отговор, но телеграфистът Съваджиян променя текста на телеграмата и я предава дешифрирана в точно обратния смисъл в ръцете на пашата, който не разбира морзовата азбука. Така градът е спасен. След освобождението на Татар-Пазарджик Ованес Съваджъян става временен кмет на града, а по-късно е началник на гарата и почетен жител.

Цветя бяха поднесени и на ръководилия на сраженията ген. Йосиф Гурко, в чиито редици са били и българските опълченци.

Пред Братската могила в гробищния парк на града се състоя поклонение пред паметта на загиналите за Освобождението на България. Епископ Яков отслужи заупокойна молитва за душите на падналите за освобождението на България воини.

На светата Литургия и честваниятаприсъстваха народни представители, заместник-областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев, заместник-кметът на Пазарджик Петър Петров, представители на посолството на Руската федерация в България, директорът на Руския културно-информационен център Павел Журавльов, представители на евродепутати, културниинституции, патриотични и военни организации, много жители и гости на града.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.