kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

10
Юни
2018

Архиерейска света Литургия на Неделя на Всички български светии в град Пазарджик

Във 2 Неделя след Петдесетница Светата Църква почита паметта на Всички български светии – светите Божии угодници, просияли на небосклона на светостта от българския род. В този празничен ден с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в катедралата свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов.

Храмът се изпълни с млади хора и малки деца, които съучастваха в духовната радост от празника, в молитвите и песнопенията на светата богослужба. Всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“. По време на причастния беше прочетена проповед за българските светии, търсили с цялата си душа Бога и удостоили се да застанат Нему отдясно. Много от енориашите пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и бяха изповядали греховете си.

В края на литургията епископ Яков разказа как след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 година още на следващата 1954 година Светият Синод на БПЦ постановява втората неделя след Петдесетница да бъде обявен за ден на Всички български светии, така щото в този ден да се отдава чест на всички просияли българи. Той призова да следваме родните светии не с думите, а с делата си и завърши: „Господ свидетелства, че който признае Него и Той ще го признае пред човеците. Българските светци, знайни и незнайни, с делата си засвидетелстваха вярата си в Бога, отстояха дори до смърт истините на православието и с кръвта си съхраниха Светата Църква, за да я предадат на нас. И Бог ги показа като истински светилници, като чисти съсъди на Божията благодат. Няма светителски чин, в който да няма български светии – светители, преподобни, мъченици. И днес те предстоят пред престола на Вседържителя Бога и чакат от нас само да ги призовем на помощ и веднага с готовност откликват на търсещите тяхната подкрепа. Да викаме към тях, братя и сестри, от цялото си сърце, та това българско небесно воинство да измоли от Христа спасение за нашите души. Ето, че отново се намираме в тези най-благодатни за това дни – дните на светия пост. Това са дни, в които всеки да погледне в сърцето си и издири и изгони от там и най-малката нечистота. И днес Бог удостои мнозина да седнат на Неговата трапеза. Който пък не е успял, да скъпи времето и в оставащите дни с усърдие да попости, да си спомни своите грехове и ги изповяда пред лицето на Бога. Така в тайнството на Светото Причастие и ние да предвкусим небесната радост, която предстои да усетят душите на праведниците. Два са пътищата пред нас – пътят на спасението и пътят на осъждането. Нека всеки от нас си даде сметка на кой от тях стои и със страх Божи, с вяра и любов да тръгне след Христа и Неговите угодници“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и поздрави всички с празника.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.