kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Юли
2020

Архиерейска света Литургия в Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел" за празника на светите безсребреници и чудотворци Козма и Дамян

На първи юли светата Православна църква отбелязва двоен празник - паметта на светите братя безсребреници, чудотворци и лечители Козма и Дамян Римски и възвръщане честните мощи на преподобния и богоносен наш отец Йоан Рилски Чудотворец от Велико Търново в Рилския манастир.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“ беше отслужена празнична Архиерейска света Литургия от Преосвещения Константийски епископ Яков, викарий на митрополита и игумен на манастира. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Литургичните песнопения изпълни манастирският брат монах Дамян, който в този ден отбеляза своя имен ден. Молитвено участие взеха йеромонах Йоаким и монахиня Домника.

След светата богослужба епископ Яков поздрави присъстващите с празника. Той благодари на Бога, че по молитвите на светите безсребреници и чудотворци ни удостои със светата богослужба, та да възнесем умовете и сърцата си към небесата, просейки тяхното застъпничество и помощ за светата обител, в която има параклис, посветен на тях и за манастирския брат Дамян. Владиката честити на отец Дамян имения ден и му пожела душевен мир, крепко здраве и душевно спасение, укрепване и възрастване във вярата и добродетелите и придобиване на небесни съкровища. Архиереят измоли нашият Господ и Спасител Иисус Христос по молитвите на свети Дамян винаги милостивно да гледа на брата, да чува неговите молитви и всичко онова, което е за спасение на него и на светата обител, да му дава преизобилно, а от онова, което би погубило него и обителта, Господ да го пази и закриля. Накрая епископ Яков благопожела на отец Дамян добротата, любовта и безсребрието на свети Козма и Дамян да бъдат и негови скъпоценни дарове, които да придобие с усърдие и непоколебима вяра, та и той да достигне пред лицето на Бога и там да отправя своите молитви за всички.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.