kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

02
Декември
2018

Архиерейска света Литургия в град Белово

На 2-ри декември, ✝14 Неделя след Неделя подир Въздвижение, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Троицагр. Белово беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Николай Генев и дякон Николай Ангелчов.

Преди литургията епископ Яков отслужи последованието на петохлебието и благослови приготвените хлябове, жито, вино и елей, които никога да не оскъдяват в домовете на християните, така както и вярата им никога да не намалява в техните сърца.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво за Неделята.

В края на службата епископ Яков благодари на Бога, че по великата Му милост се събрахме днес в дома Господен, та да изпросим прошка за нашите съгрешения и завърши: „Господ ни удостои и с тези благословени, благодатни дни, в които всеки един от нас е призван да отвори вратите на сърцето си и да пусне вътре Сам Господ, Който да седне и вечеря с него – дните на поста. Няма човек, който да не греши. Единствен нашият Господ Иисус Христос не стори грях. И когато пристъпи към светото Кръщение в река Йордан, свети Йоан му каза: „Не аз Тебе, а Ти мен трябва да кръстиш, Господи!“. Но Христос го възпря и каза: „Остави, сега подобава да изпълним всяка правда!“. Така Той ни показа и примера на смирението, към което Бог призовава всеки от нас. Единствено така можем да достигнем до спасението си. Такъв е и смисълът на тези дни – да издигнем очи, да погледнем към Небесата и възкликнем от дъното на душата си: „Господи, съгреших, прости ми!“. И когато принесем този плод на покаяние, ще чуем както разбойника на кръста: „Днес ще бъдеш с Мене в рая!“. Тогава в тайнството на светото Причастие ще предвкусим райското блаженство още тук, на земята. Продължавайте да носите и съгрявате вярата в сърцата си! Продължавайте да живеете според евангелските заповеди и да прославяте Бога не само с думите, а още повече с делата си! Стоим на прага на светлия празник на Раждането на Господ Иисус Христос. Раждане, което ще постави началото на новия живот, който Христос устрои за всеки един от нас. Нека в тези дни на Рождеството да очистим сърцата си, да ги изпълним с радостта, че се роди Спасителя ни, че Царството Божие е отворено за нас и всеки може да достигне до спасение. Изпълнявам и синовен дълг към Негово Високопреосвещенство Светопловдивския митрополит Николай да преподам над тебе, отче предстоятелю, и над повереното ти стадо неговия архипастирски благослов, да ви благопожелая леки и спасителни дни, изпълнени с вяра, с усърдна молитва, с добродетели. Уверявам ви, че нашият архипастир непрестанно се моли за нас – нека и ние се молим за него не по задължение, а от сърце. Защото където е архиереят, там е Църквата, там е благодатта, там е Светият Дух. Нека Господ винаги да чува вашите молитви и преизобилно да ви дава онова, което би послужило за спасение“.

Църковното настоятелство и енориашите подариха на архиерея живи цветя за молитвен спомен.

Празникът завърши с многолетствие.

Епископ Яков подари на всеки иконка на свети ап. Андрей Първозвани и благопожела, както апостолът не поиска да бъде свален от кръста, така и ние да не роптаем против нашия кръст в живота, който Господ ни е възложил, да го носим с търпение, смирение и гордост, та и нашата душа да започне да благоухае и се усъвършенства в добродетелите.

 

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.