kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Юли
2018

Архиерейска света Литургия в град Велинград

На 1 юли, 5 Неделя след Петдесетница, с благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. Георги” гр. Велинград. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещеноиконом Ангел Терезов и дякон Николай Ангелчов.

От рано църквата се изпълни с боголюбиви християни, които с нетърпение очакваха архиерея, идващ за пръв път след хиротонията му да служи в прекрасния Божи дом. По време на светата Литургия всички съучастваха в песнопенията и с едно сърце и едни уста отправяха горещите си молитви към Бога.

В края епископ Яков благодари за вниманието и участието в светата богослужба и призова: “По време на светата Литургия Сам Господ слиза и сяда на св. Престол, за да чуе нашите молитви. Днес се събрахме много повече от двама и трима под купола на храма и Сам Господ беше между нас - нека и всеки път със същото усърдие да прибягваме към Него. Днес имаме и велики угодници пред Божия престол в лицето на преподобния наш отец свети Иван Рилски Чудотворец и на светите безсребърници и чудотворци Козма и Дамян. И както те преди всяко свое начинание прибягваха с молитва към Бога и търсеха Неговата помощ, така и ние да не спираме да викаме към Него и добрите си постижения да приписваме не на себе си, защото това би било лъжа, а на Бога. Без Него нищо добро не можем да постигнем, а с Него нищо невъзможно няма пред нас. Когато за всичко благодарим на Бога и отдаваме дължимото Нему, Той все по-благосклонно гледа към нас, и на себе си не вредим, а си помагаме. Бог да ни дарува мъдрост и вяра, та да разпознаваме Неговите съдби и с делата си навсякъде и по всяко време да проповядваме Неговата слава”.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

От свое име и от името на църковното настоятелство председателят на храма отец Ангел Терезов подари на владиката изписана икона с образа на нашия Спасител Господ Иисус Христос в знак на благодарност за всегдашната му подкрепа и като израз на синовна покорност и любов. От името на енорияшите на архиерея бяха поднесени в дар букети с цветя и восъчни свещи, които да му служат за молитвен спомен.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.