kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

25
Ноември
2018

Архиерейска света Литургия в храм "Св. Георги" с. Голямо Белово

Истинска радост и утеха донесе неделният ден на 25-и ноември, ✝13 Неделя след Неделя подир Въздвижение, за жителите и гостите на прекрасния храм „Св. Георги“ в село Голямо Белово. В този празничен ден, когато Светата Църква чества паметта на един от най-великите Божии угодници, просияли на небосклона на светостта – свети Климент Охридски Чудотворец, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена празнична архиерейска света Литургия. Тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Стоян Ковачев и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите и гостите на храма, начело с кмета г-жа Росица Данкова, участваха живо в светата служба, изповядвайки заедно Символа на вярата, изричайки думите на Господнята молитва „Отче наш...“ и пеейки ведно с певците молитвословията на литургията. Много от тях пристъпиха към светите Тайни и се причастиха с Честните и Животворящи Тяло и Кръв Христови след усърден пост и покаяние.

По време на причастния беше прочетена проповед върху днешното Евангелско четиво.

В своето слово в края на службата епископ Яков благодари на всички за благоговението, с което взеха участие в светата Литургия. Той припомни живота и делото на свети Климент Охридски, който се потруди достойно и със смирение на Божията нива и посея в благодатната почва на българските сърца най-доброто семе - Божието слово. Епископът завърши: „Хилядократно е слизал тук Сам нашият Господ Иисус Христос, за да чуе молитвите на хиляди души, преминали през този стародавен и великолепен храм. Благодаря на Бога, че и нас днес сподоби да застанем пред светия Престол и измолим от Него благоденствие, мир, любов и спасение. Вашите предци са идвали в храма, чули призива на Христос да търсят не земно богатство, а душевно спасение. Да се стремим и ние да събираме не земни блага, които крадец краде, молец изяжда и ръжда унищожава, а богатства небесни – тези, които ще ни са от полза и във вечността. Често пред нас се изпречват тези два пътя – на доброто и злото и всеки път, когато със свободната си воля изберем пътя на добродетелта, тогава радваме Небесния ни Отец и трупаме тези нетленни богатства, които нищо не може да разруши. А когато се подхлъзнем в примките на дявола и тръгнем надолу по пътя на злото, загубваме натрупаното ни богатство. Тогава за нас идват и нещастията, и скръбта, и болестите. Докато не се осъзнаем и отново се обърнем към Бога и тръгнем по пътя на добротворството. В такива благодатни дни живеем сега – дните на Рождественския пост, когато очакваме Раждането на нашия Спасител и Църквата ни призовава да слезем в сърцето си и издирим всяка нечистота, която там се е загнездила. Да бързаме да се осъзнаем и да тичаме в храма да се примирим с Бога в тайнството на покаянието и така да умием душата си от чернилката на греха и вплетем някое цветче в небесния си венец“.

Накрая епископ Яков преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

От името на църковното настоятелство при храма свещ. Стоян Ковачев подари на архиерея книга с Молебния канон на свети Климент Охридски и пожела на владиката светецът винаги да бъде негова опора и подкрепа в апостолското му служение. Църковното настоятелство също благодари на архиерейския си наместник за всегдашната помощ и молитвена подкрепа, която той оказва на енорията, като му поднесе прекрасен букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.