kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

09
Февруари
2020

Архиерейска света Литургия в храм "Св. Троица" с. Братаница

В ✝ 16 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Митаря и Фарисея, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи архиерейска света Литургия в храм "Света Троица" с. Братаница. С него съслужиха прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Димитър Пеев и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието за благословение на жителите на селото.

Богомолците съмолитстваха с духовниците за духовно и телесно здраве и спасение на всички верни християни. Всички изповядаха вярата си и участваха с едни уста в песнопенията на богослужението.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво.

В края на службата владиката благодари на Бога, че удостои да се съберем в прегръдката на храма, където да възнесем молитвите си към Него. Той обърна внимание на евангелската притча от светата богослужба и на това, че оправдан си отиде не изпълненият с гордост и виждащият чуждите грехове, а този, който виждаше собствената си греховност и се каеше за нея. Епископ Яков припомни, че именно поради гордост и първият от ангелите – Денница, беше изпъден от ангелското войнство и сега към нея скланя и всички човеци. И ако тази гордост, която е и най-големият грях, изпълва сърцата ни, хората ще разпознаят нашето лицемерие и ще бягат от нас. Обратно, ако виждат добрите ни дела, те ще повярват в нашия Небесен Отец и сами ще се превърнат в светилници. Към това призова владиката, всеки да види греховете си и да се разкая за тях не само с уста, но и със сърцето си.

Особено Божие благословение беше за енориашите и това, че на прага на Великденския пост, когато започват в богослужението да се включват и великопостните песнопения, на храма бяха дарени две нови св. Плащаници, пред които на Разпети петък богомолците да отправят своите молитви към жертвалия се за нас Агнец Божи.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на Пловдивска света митрополия - митрополит Николай над отец Димитър и неговото паство.

Отец Димитър поднесе на владиката прекрасен букет с цветя и хлебна пита, която енориашите бяха приготвили специално за своя архипастир. Той благодари на архиерея за неговата всегдашна любов и подкрепа към енорията на храм „Св. Троица“ и изказа най-топлите чувства, които всички питаят към своя архиерейски наместник.

Празникът завърши с многолетствие, което изпяха всички присъстващи.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.