kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

14
Октомври
2018

Архиерейска света Литургия в храм "Свети Харалампий" село Черногорово

През 2018 година се навършват 170 години, откакто през 1848 година жителите на село Черногорово получават от османските власти разрешение и започват строеж на своя християнски храм – църквата „Св. Харалампий“.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Атанас Кузев и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Всеподателя Бога Неговите милости и блага за жителите на селото.

Верният Божи народ се събра под купола на храма, съмолитствайки с духовниците в светата богослужба и търсейки от Бога телесно и духовно здраве и спасение.

В края на службата епископ Яков поздрави всички с празника и завърши: „Вашите прадеди съградиха достолепен Божи дом през трудните години на Османското робство. Хиляди души тръгнаха своя път от тук, тук бяха кръстени и венчани, тук оставиха своите грехове в тайнството на изповедта, от тук отправяха своите молитви към Бога. Техните сърца бяха благоприятна почва на словото Божие, както чухме в днешното евангелско четиво. Сеячът е най-изкусният – Сам Бог, семето е най-доброто - Неговото слово, каква е почвата – зависи от нас. Сърцата, изпълнени с вяра, с надежда, с непоколебимост за борба с врага на нашето спасение, с любов към Бога и ближния – това е благодатната почва, която дава плод стократен. Когато изкореняваме от сърцата си злобата, завистта, омразата, тогава се оприличаваме на добър и благоразумен земеделец, очистил нивата си преди да засее в нея своите плодове. Такива бяха сърцата на нашите деди – земя плодородна, очистена от бурените на страстите, засадена с вечните християнски добродетели. Дали ще се окажем недостойни техни наследници, дали ще се поддадем на изкушенията да се отдалечим от светата Църква, дали ще се откъснем от живителната Лоза – Христа Бога или пък ще бъдем добри воини Христови и ще прибягваме към Божия дом не само в дни на скърби, а ще положим Бога в основата на всяко наше начинание – от това зависи дали ще обработим почвата на нашето сърце и ще го подготвим да приеме в себе си семето на вечния живот“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения митрополит Николай над предстоятеля на храма и неговите енориаши.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.