kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

13
Май
2018

Архиерейска света Литургия в Неделя на Слепия в храм "Св. Параскева" с. Семчиново

На 13 май, ✝ 6 Неделя след Пасха – на Слепия, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Параскева“ с. Семчиново беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев и председателят на храма прот. Кирил Петракиев.

Жителите на селото посрещнаха с радост владиката и го дариха с букети от пролетни цветя. Начело на тях бяха народният представител г-жа Даниела Малешкова и кметът на Община Септември г-н Марин Рачев. Всички заедно изповядаха Символа на вярата и с молитвите си участваха в благодатта на светата служба.

Преди светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието и благослови хляба, житото, виното и елея, измолвайки от Бога те никога да не оскъдяват в домовете на верните Божии чеда.

В своята проповед в края на службата архиереят преразказа евангелското повествование за чудното изцеление на слепородения човек. Той благодари на Бога, че го е удостоил отново да застане пред лицето Му и да изпроси за всички здраве и спасение. „Братя и сестри – завърши владиката, - днес имаме пред очите си образа на сляп с телесните си очи човек. Но това ни напомня и другата слепота, духовната, от която страдаме почти всички. Ние сме станали слепи за доброто, за Бога. Днешният слепец позна своя Спасител и Господ в лицето на Христос, а останалите не Го признаха за такъв, макар че живяха с Него. Те не видяха добротата и любовта, които преизобилно Той раздаваше на всички хора – на този, който пристъпи с вяра към Него. И ние днес сме същите слепци, защото не познаваме истината - Бога. И ние не виждаме Христовата любов, и ние не усещаме Неговата всегдашна закрила. Не виждаме добротата в човеците, а изтъкваме само техните слабости. Ако се върнем назад във времето, ще си спомним колко любов имаше сред хората – как те си помагаха в работата, как задружно жънеха нивите си, прибираха реколтата, как всяка вечер сядаха и заедно прекарваха времето си. И това не е далеч в годините, а само във ремето на нашите родители. А ние днес стигнахме до там, че почти няма човек, който да не се е скарал със своя съсед. Почти няма човек, който да не е завидял на ближния, да не е изпитал злоба и омраза. Тази духовна слепота е по-страшна от телесната. Днес сме тук, утре ни няма. И когато си отидем от този живот, искаме или не искаме, ще трябва да застанем пред лицето на Бога и да дадем отчет за всяко зло, което сме сторили и за всяко добро, което не сме сторили. Ще трябва да отговорим защо сърцето ни е било изпълнено със злоба, вместо с любов, защо не сме чули призива на светия апостол Павел, който ни убеждава, че любовта прощава, оправдава и всичко извинява. Човек към това е призван – да върши добро, защото всеки от нас носи Божието дихание и Божия образ. Нека всеки си даде сметка за собствения живот, дали е достоен, дали е изпълнен с добро или с лошо, дали е пример за Христов ученик и последовател или животът ни служи да бъде оплют самия Господ Иисус Христос заради нас и нашите дела. Нека, братя и сестри, на дело покажем на човеците Евангелието, та като видят добрите ни дела, да повярват. Да станем истински Христови воини, които ще послужат за прослава на Божието име. Улисани от житейските грижи и забързани в ежедневието, да поспрем малко, да се огледаме и видим дали наистина имаме достоен отговор - и ако намерим такъв, то с още по-голямо усърдие да продължим към Бога. Ако пък не намерим, то да издигаме още по-силно молитвите и воплите си към Него, търсейки прошка, та Той да ни прости всичко, за да не бъдем съдени на Небесата, а и да бъде прославено името Му още тук на земята чрез нашите добри дела“.

Епископ Яков благодари на жителите на селото за топлото посрещане, което те му оказаха на Гергьовден, когато той дойде в параклиса край селото да отслужи водосвет. Той посочи чистата вяра на детските сърца, които тогава повтаряха заедно с него всяка дума от молитвеното последование. Владиката подари на присъстващите дечица по една икона с образа на Божията Майка и се помоли нейният покров винаги да ги осенява, и призова всички да бъдем чисти по сърце като тях.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай на председателя на храма отец Кирил и енорияшите му. Той увери, че Високопреосвещеният ни митрополит винаги се моли за нас и призова и ние всекичасно да го споменаваме в молитвите си, та да намерим благодат у Бога.

От името на жителите на Община Септември кметът г-н Рачев поднесе на епископ Яков прекрасен букет. Той изказа своята благодарност за честите посещения на владиката в храмовете на Общината и оцени по достойнство молитвената подкрепа и любов, които архиереят винаги оказва на жителите на Община Септември.

Народният представител г-жа Малешкова също поднесе цветя, изказвайки своята почит и уважение към трудовете на владиката.

Епископ Яков благодари за всегдашното им гостоприемство, признателност и любов, с които те го посрещат всеки път, като благопожела заедно да вървим по пътя към Бога и Неговият мир винаги да пребъдва между нас. Той посочи двамата управници като пример, в който Църквата и държавата вървят ръка за ръка за благото на народа.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.