kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

16
Септември
2018

Архиерейска света литургия в село Карабунар по случай 200-годишнината на храм "Свети Йоан Предтеча"

Неделният ден на 16-и септември 2018 година, ✝Неделя след Въздвижение, се превърна в истински празник за жителите на село Карабунар, община Септември. Прекрасният храм на селото, посветен на Христовия Предтеча и Кръстител свети Йоан, отбеляза своята 200 годишнина.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия ставр.ик. Йосиф Серев, който е роден в село Карабунар и чийто баща е бил енорийски свещеник в селото в продължение на повече от двадесет години, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември прот. Йордан Василев, председателят на храм „Св. Николай“ гр. Ветрен свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Кръстьо Ненов и свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Св. Димитър“ с. Лесичово.

Боголюбивите християни от рано се събраха в Божия дом, за да посрещнат владиката и измолят заедно с него от своя небесен покровител свети Йоан неговата помощ и закрила за своето село. Начело на тях бяха кметът на община Септември г-н Марин Рачев, кметът на селото г-н Иван Каменарски и директорът на РИМ-Пазарджик г-н Борис Хаджийски.

В края на службата епископ Яков се обърна към председателя на храма свещ. Кръстьо Ненов и го поздрави за неуморната му работа на Божията нива и непрестанните трудове в поверените му енории, израз на което е и извършения външен ремонт на храма, състоял се през тази година. Владиката поздрави присъстващите с празника и им напомни за вярата и усърдието на нашите прадеди, които в тежките години на робството успяха да построят и благоукрасят по такъв прекрасен начин Божиите храмове и благопожела ние, техните наследници, да съумеем да съхраним и предадем от своя страна на нашите чеда не празни и рушащи се сгради, а пълни с живот и вяра Господни домове.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички.

Празникът завърши с многолетствие.

От името на жителите на общината г-н Рачев поднесе прекрасен букет с цветя на епископ Яков. Жителите и гостите на селото също поднесоха своите благодарности и благопожелания на своя архиерейски наместник. Енорияши дариха на храма света Плащаница и аналой по случай годишнината.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.