kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Май
2018

Архиерейска света Литургия за Гергьовден в храм "Св. вмчк Георги Победоносец" гр. Пазарджик

На 6 май, ✝ 5Неделя след Пасха – на Самарянката, своя храмов празник отбеляза пазарджишката църква „Св. великомъченик Георги Победоносец“.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай светата Литургия беше отслужена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев и председателят на храма прот. Петко Еленкин. Молитвено съучастие взеха прот. Манчо Манчев, енорийски свещеник в храма и прот. Димитър Христев, служащ в храм "Св. Петка" гр. Пазарджик.

Енорияшите и гостите на храма с нетърпение очакваха владиката и го посрещнаха с букети от пролетни цветя. С благоговение те съмолитстваха с духовниците и преживяваха радостта от празника.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите със слово за подвига на свети Георги, който макар и млад на години проявил истинско мъжество в изповядването на своята вяра. Архиереят разказа накратко житието на Божия угодник и каза: „Не случайно свети Георги е един от най-почитаните светци не само в България, а в целия православен свят. Неговият пример е такъв, че запалва вяра в сърцата на всеки, който се досегне до него. Затова и почитта към него дори и на йота не се е променила от първоначалната, непосредствено след кончината му – само двадесетгодишен, той пребъдва векове; неговата памет се е предавала от поколение на поколение. Всички ние по един или друг начин сме усещали неговата сила и подкрепа. За това свидетелства и вашето присъствие днес в храма. Какво ще оставим обаче ние на нашите деца? Дали следваме примера на светеца, дали пазим неговата вяра? За съжаление голяма част от нас почитаме светеца само като минем набързо през храма да запалим по една свещ. Вместо да останем и потърсим неговата закрила, ние бързаме да отидем да видим дали ангето е готово; бързаме да обърнем внимание само на телесната храна, с която често свързваме неговия празник. Но нека не забравяме, че не агнето ще ни въведе във вечния живот, а добродетелта. Нека не превръщаме днешния ден в ядене и пиене. Целият ден е посветен на светеца - да му принесем своите молитви, в негово име да извършим добро дело, та и той да ни въздаде според нашите нужди. След това да подкрепим и телата си, но без да прекаляваме и се опиваме, за да не помрачим този светъл празник. Двадесетгодишният младеж позна празнотата на телесните наслади и суетата на земната слава и получи небесните - нека и ние следваме неговия пример. Да прекараме деня в молитва към него - днес този Христов мъченик стои пред престола на Бога и моли за призоваващите го Божията милост, опрощение на греховете и Царството Небесно“.

Епископът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и всички гости.

От името на свещенослужителите, църковното настоятелство и енорияшите на храма отец Петко подари на духовниците по един прекрасен букет с цвета и благодари на епископ Яков за всегдашната му молитствена подкрепа.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.