kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

05
Август
2018

Архиерейска света Литургия за ✝10 Неделя след Петдесетница в катедралата "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 5 август, 10 Неделя след Петдесетница, когато честваме Предпразненството на светото Преображение Господне, в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С архиерея съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в катедралата свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата богослужба владиката отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Бога Неговите блага към нас никога да не оскъдяват. Всички присъстващи от все сърце изпяха песента на света Богородица „Богородице Дево“, издигайки душите си към Божията Майка, в благодатните дни на чийто пост се намираме.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай и завърши: „Много от вас днес бяха призвани да седнат на трапезата Господня, след като се бяха подготвили с пост и изповед за тази Тайна вечеря, в която присъстваше Сам Господ Иисус Христос. Поради нашата греховност ние не можем да видим тайната, която се извършва по време на светата Евхаристия – как Господ Сам слиза и пресъществява даровете, как сяда на светия Престол, гледайки ни и слушайки нашите молитви. Но слава Богу, че поне със сърцата си ние усещаме присъствието Божие, че осъзнаваме къде сме и на какво велико Тайнство присъстваме! Ако вярата ни беше колкото синапово зърно, бихме вършили безброй чудеса, както ни увери днешното литургийно свето Евангелие. Но нито нашата вяра, за съжаление, е голяма дори колкото синапово зърно, нито имаме онази духовна чистота, да можем не само да усещаме, но и да виждаме Божието присъствие, както често светиите Го виждаха по време на светата Литургия. Но нека не униваме, братя и сестри! Сега е времето на пост, сега именно е времето за очистване душите от сквернотата на греха – да не го пропиляваме! Нека всеки се подготви според силите си, да усили молитвите си, да попости и се изповяда. Моля Всеподателя Бога, да допусне всеки от нас до тайнството на светото Причастие, което да ни послужи не за осъждане, а за спасение, за духовно издигане и усилване на нашата вяра“.

 

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.