kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

27
Октомври
2019

Архиерейска света Литургия за ✝7 Неделя след Неделя подир Въздвижение в град Ракитово

Денят 27-и октомври, ✝7 Неделя след Неделя подир Въздвижение, се превърна в истински празник в родопското градче Ракитово. Повод беше двадесетата годишнина от свещеническото ръкоположение и въдворяването на прот. Стоил Лазаров за председател на храма на града „Св. Неделя“.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай светата служба беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Стоил Лазаров, служащите в град Велинград ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев, председател на храм „Св. Троица“, прот. Станимир Минков, служащ в катедрален храм „Успение Богородично“, служащият в пазарджишката катедрала „Успение Богородично“ свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе свещ. Александър Георгиев, служащ в храм „Св. Троица“ гр. Велинград

От ранно утро верният Божи народ се събра в храма, за да посрещне архиерея. Облечено в народна носия дете поднесе на епископ Яков живо цвете в знак на благодарност за неговата съпричастност с грижите и радостите на енориашите при храма. През време на литургията вярващите отправяха своите молитви ведно с духовниците за своето, на своя пастир отец Стоил и на своите близки телесно здраве и душевно спасение. С едно сърце и едни уста всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на Неделята, спомнящо ни чудното изцеление на кръвоточивата жена и възкресяването на 12-годишната дъщеря на началника на синагогата Иаир от нашия Господ Иисус Христос.

В края на литургията епископ Яков благодари на Бога, че настави стъпките ни в този празничен ден към светия храм в град Ракитово, където да се съберем повече от двама и трима в името Господне, да съучастваме в духовната радост на жителите на града и да засвидетелстваме своята братска любов и признателност към отец Стоил. Той припомни евангелските думи, които Христос днес каза на кръвоточивата жена: „Твоята вяра те спаси!“ и посочи чистата вяра на отец Стоил, която пълни всяка неделя дома Господен с богобоязливи души и спасява не само него, но и неговото паство. Владиката поздрави председателя на храма за неговия празник и му благопожела все така ревностно да следва Бога и да бъде пример за своите пасоми, които са най-голямата радост за всеки свещеник.

Архиереят подари на отец Стоил от свое име и от името на свещенослужителите от Пазарджишка духовна околия икона на Божията Майка и му благопожела тя да бъде негова непрестанна Застъпница и Покровителка в усърдното му и достойно служение на Господнята нива. Той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай лично над отец Стоил и над всички присъстващи.

От името на църковното настоятелство и миряните на отец Стоил беше подарена икона на света Богородица, свещенически нагръден кръст и кандило. Децата от училището в града, изучаващи предмета „Религия-Православие“ поздравиха своя енорийски свещеник с прекрасни стихчета, благодарейки му от името на жителите на града за неуморните грижи, които той полага за Христовото стадо.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.