kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

08
Ноември
2019

Архиерейска света Литургия за Архангеловден в град Пазарджик

„Архистратизи на небесните войнства, молим ви винаги ние, недостойните, с вашите молитви да ни оградите под крилата на вашата невеществена слава, съхраняващи нас, прекланящите се и прилежно викащи: избавете ни от беди като чиноначалници на горните сили“

С този тропар светата Православна църква възпява всеки понеделник през годината безплътните небесни сили. Особена почит тя им засвидетелства в осмия ден на месец ноември, когато ги възхвалява ведно с воеводата на Ангелското войнство, най-бляскавото светило сред ангелските ликове, великия Архистратиг на Небесната църква – свети архангел Михаил. Застанал начело на ангелските полкове против дишащия злоба прегорд Денница, той сринал него и поддръжниците му от Небесните висоти в преизподнята. В този светъл ден своя храмов празник посрещна и църквата „Св. арх. Михаил“ в гр. Пазарджик.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия отслужи празнична Архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейско наместничество Пазарджик прот. Боян Кочев, председателят на Църковното настоятелство към храма протойерей Витан Йорданов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в светата богослужба взеха енорийският свещеник Петър Шопов, свещ. Сидер Димов от храм ''Св. Петка'' гр. Пазарджик и монах Дамян, брат на Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“ с. Паталеница.

Енориашите и гостите на храма с радост посрещнаха своя архиерейски наместник и участваха от цялото си сърце в светата служба. Боголюбивите християни бързаха да се поклонят на храмовата икона, молейки предстоятеля на ангелските сили, за душевно и телесно здраве и спасение.

В края на светата Литургия епископ Яков честити празника на председателя на храма, неговите енориаши и всички присъстващи. Той измоли цялата небесна ангелска Църква, която непрестанно слави Бога, винаги да ни закриля от нападенията на поднебесните духове на злобата. Архиереят призова да си спомним, че към всекиго от нас при Светото Кръщение Бог е привързал по един ангел-хранител и благопожела никога да не ги огорчаваме и посрамяваме. Той завърши: „Да помним, братя и сестри, че Небесната Църква непрестанно живее и пребивава със Земната – и с молитвите си, и непосредствено. Ден и нощ ангелските войнства бдят над нас и ни пазят от козните и примките на дявола и неговите слуги. И когато душата на човека излезе от тялото, тя също бива посрещана от ангелските войнства, които я поемат и понасят към Небесното Царство, към Небесната Църква, където да бъде вселена според добрите си дела. Да бъдем благодарни на ангелските чинове за непрестанната им подкрепа; да благодарим на своя ангел-хранител, който неуморно изпълнява възложената му от Бога отговорна задача да пази нашето тяло и нашата душа от всяко зло. Да не си позволяваме нито с дело, нито с дума, нито с мисъл дори да го огорчаваме и прогонваме от себе си. Да не лъжем, да не интригантстваме, да не клюкарстваме, да не се преструваме на праведници, бидейки грешни човеци, защото така натъжаваме нашия ангел. Нека си даваме сметка, че той навсякъде е длъжен да ни последва и да внимаваме къде ходим, как пребиваваме, какво говорим, какво вършим, за да не го наскърбим. Единствената цел на нашия ангел е да доведе един ден нашата душа до Царството Божие. Да поднесем на Бога нашето покаяние, да водим според силите си живот, съгласен с Евангелието, да залягаме да вършим добри дела. Така ще зарадваме ангела си, така и той ще ни зарадва в часа на нашата смърт, поемайки душата ни в своите обятия и понасяйки я към Царството Небесно“.

Накрая владиката преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на отец Витан и енориашите на храма и поздрави всички именници.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.