kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Май
2019

Архиерейска света Литургия за храмовия празник на църква "Св. вмчк Георги" с. Момина клисура

„На избрания войвода и победоносец Георги да съставим похвала като на наш ходатай и бърз помощник. А ти, великомъчениче, като имаш дръзновение пред Господа, освободи ни от всякакви беди, за да ти казваме: Радвай се, Георгие, велики победоносче!“ (акатист на свети Георги) 

На 6-и май Светата Православна Църква спомня дивния подвиг на един от най-великите Христови воини, украсили небосклона на светостта със своя чутовен живот – светия великомъченик, чудотворец и победоносец Георги. В този ден своя храмов празник посрещна едноименната църква в беловското село Момина клисура, която отбеляза и своята 120-а годишнина от построяването си.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи празничната света Литургия в храма. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храм „Св. Арх. Михаил“ с. Виноградец прот. Димитър Иванов и дякон Николай Ангелчов.

Жителите на селото от рано изпълниха Божия дом и с радостни сърца се поздравяваха с пасхалния поздрав "Христос воскресе". Те с нетърпение очакваха и както винаги топло посрещнаха своя архиерейски наместник. Всички с радост съучастваха в молитвословията на богослужението. На службата присъства и кметът на селото г-н Георги Котев.

По време на причастния беше прочетена проповед върху житието на „защитника на бедните и лекар на болните“ свети Георги.

В края на литургията епископ Яков честити настъпилия храмов празник на енориашите и годишнината от построяването на техния храм. Той благопожела както нашите предци, така и ние да възпитаваме в християнските ценности децата си, та и ние да им предадем, а те от своя страна на техните деца, да съхранят и пренесат през вековете достолепен и благоукрасен Божия дом. Владиката призова младите родители да не пренебрегват възпитанието на своите деца, поверявайки ги в ръцете на модерните технологии, а да полагат душите си за своите чеда, облагородявайки техните сърца с жива вяра. Той се снима за спомен с децата, които присъстваха в храма и призова Божията благодат и закрилата на свети Георги над всяко от тях със своя архипастирски благослов.

Епископ Яков честити имения ден на носещите името на светеца, застъпник на този свят храм и на жителите на селото и благопожела на техния пастир отец Красимир скорошно оздравяване от налегналата го тежка болест.

Накрая владиката преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай на енориашите от селото.

От името на църковното настоятелство и енориашите на храма отец Димитър поднесе на владиката живо цвете и ръчно омесена пита, засвидетелствайки синовното покорство и любов на всички към Пловдивския митрополит Николай и неговия викарий. Кметът на селото поднесе на епископ Яков букет с цветя от свое име и от името на жителите на селото, изказвайки благодарността на всички към архиерея, който винаги живее с болките и радостите на селото и никога не ги забравя в молитвите си.

Празникът завърши с многолетствие.

След светата служба епископ Яков благослови приготвените празнични хлябове и храни, след което отслужи трисагий на гроба на преждепочившия председател на храма св.ик. Васил Василев.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.