kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

20
Юли
2020

Архиерейска света Литургия за Илинден в храм "Св. прор. Илия" с. Ляхово

В двадесетия ден на месец юли всяка година светата Православна църква почита един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог – свети пророк Илия. В този ден своя храмов празник отбеляза и църквата в село Ляхово, Пазарджишка духовна околия, носеща името на светия пророк.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи празнична Архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха секретарят на Наместничеството прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Успение Богородично“ в съседното село Паталеница свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе монахиня Домника.

Енориашите и гостите на храма с радост посрещнаха владиката, поднасяйки му букети с цветя. Всички взеха живо участие в молитвословията и песнопенията на светата служба. Сред тях беше и кметът на селото г-н Димитър Димитров.

По време на литургията епископ Яков отправи и заупокойна молитва за преждеслужащия енорийски свещеник прот. Васил Спасов и за отишлите си с вяра и надежда за възкресение благочестиви християни.

По време на причастния беше прочетена проповед за живота и подвига на великия Божи угодник, наречен от древност "пророк и предсказател на великите Божии дела", "ангел в плът" и "предтеча на Второто Христово Пришествие", удостоил се за чистото си житие да бъде взет жив на небето.

В словото си в края на литургията епископ Яков отбеляза, че от всички старозаветни пророци православни храмове има посветени единствено на свети Илия, което е свидетелство за непресекващата почит на хората към този свят мъж, станал свръзка между Стария и Новия завет, между небето и земята, който беше взет жив на небето и ще се върне пак на земята преди славното Второ Христово Пришествие, за да приготви всичко. Владиката разказа как бащата на пророка още от невръстната му възраст виждал чедото си, облято в невеществен огън, повито с огън, кърмено с огнен пламък, който огън бил и отличителна черта на целия му живот – огнена били и вярата, и ревността му по Бога, огнена колесница го грабнала и пренесла на небесата. Архиереят наблегна на това, че огънят пречиства, но той и изгаря и припомни огъня на светото Причастие, който може да очисти душата от греховете, но може и да изгори оногова, който пристъпва недостойно, без подготовка, без вяра, без пост, без покаяние. Накрая епископ Яков призова да принесем жертва Богу сърце съкрушено и смирено, да усилваме вярата си в тези дни на изпитания, когато всеки трябва да свидетелства дали е Господен или не, да изповядва Бога, да се моли, защото всяко зло се побеждава с пост и молитва. Така могат да бъдат сразени поднебесните сили, които вилнеят около нас.

Архиереят преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай на всички присъстващи. Той поздрави председателя отец Димитър за старанието по обгрижването на храма и паството, което той прояви веднага след въдворяването си на енорийско служение. Владиката обърна внимание как светилникът на вярата се е разгорял в селото, посочвайки единия от църковните настоятели - благочестивия мъж Георги, който напълно доброволно и безвъзмездно дари и изработи дървените табли на престола, които отец Димитър благоукраси, допринасяйки с това за благолепието на Божия дом.

От името на жителите на града отец Димитър и църковните настоятели поднесоха на архиерея букети с цветя и пита хляб. Йереят изказа своята благодарност към всички, оказали помощ във възстановяването на енорийския живот и поддържане чистотата и красотата на храма.

Тържеството завърши с многолетствие, спонтанно изпято от цялото църковно изпълнение.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.