kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

29
Юни
2020

Архиерейска света Литургия за празника на Баткунския манастир "Св. ап. Петър и Павел"

На 29 юни всяка година светата Православна църква почита две от най-ярките звезди на небосклона на светостта - светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел. На този ден своя храмов празник отбелязва и Баткунският манастир до село Паталеница, Пазарджишка духовна околия, носещ името на двамата апостоли.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от Преосвещения Константийски епископ Яков, викарий на митрополита и игумен на светата обител. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, служащите в катедралата “Успение Богородично” град Пазарджик свещ. Димитър Попов и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и дякона на Околията отец Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха манастирските братя йеромонах Йоаким и монах Дамян, служащият в катедралата на Пазарджик свещ. Спас Дичев, свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча и монахиня Домника.

Честни поклонници от близо и далеч заприиждаха в обителта от ранни зори да потърсят небесната закрила и помощ на апостолите. В края на службата много от тях увенчаха подвига на своя пост и покаяние със Светите Тайни на Тялото и Кръвта Христови.

В своята проповед епископ Яков се обърна към богомолците и ги приветства с „добре дошли“ в обятията на светата обител, щото заедно с нейното братство да отправят своята обща молитва към небесните й покровители и закрилници.

„Благословен е идещият в името Господне! – продължи владиката. – Всеки, идващ в името Господне, носи в сърцето си мир, любов, чистота, мъдрост. Затова и винаги манастирите приветстват честните поклонници, които идват и съмолитстват с духовниците. Особен е днешният ден, в който вселенските учители, първовърховните апостоли Петър и Павел предстоят пред престола Божий и се молят за нас, които изпросихме от тях да принесат и нашата грешна, но излязла от сърце молитва“.

Епископ Яков разказа накратко житието на двамата апостоли, които макар и коренно различни по произход, характер, образование, положение, постигнаха еднакво достойно място на небесата, с което сякаш Църквата ни убеждава, че богати или бедни, знайни или незнайни, праведни или грешни, ние сме Божии и всеки един от нас може да достигне пътя на праведността и своето спасение.

„Пътищата на всекиго са различни, но по тях можем да достигнем до Бога – продължи архиереят. – На едни Господ трябва да изпрати страдания, на други дава благодат в сърцата и ги изпълва с любов, та да Го видят и открият, трети вразумява, други изпитва и т.н. Нека и ние според силите си се подвизаваме по нашия път, да се пазим от греховете, а ако сторим такива, да не се отчайваме, а да бързаме да се покаем и изповядаме, както и апостолите се каеха за своите съгрешения. Нека и ние бъдем краеъгълни камъни, върху които Христос здраво е изградил Своята Църква на земята. Идват тежки времена, времена на изпитания, на изкушения, на страдания, когато поднебесните сили ще се опитват да унищожат човеците, ще се мъчат да заемат Христовия престол. Малко по малко тази война вече започна. Започна, като вкара в нас страха и до такава степен ни изплаши, че забравяме да се уповаваме на Бога. Мислим, че ние по-лесно и по-добре можем да се опазим, отколкото това може да стори нашият Спасител. Всичко става по допущение от Бога, но от нас зависи дали ще ни увреди или ще ни спаси“.

„Братя и сестри – завърши владиката, - вие сте верните чеда на светата ни Църква. Чеда, които следват Бога, които не се уплашиха от нищо и които непрестанно се молят и живеят под благодатта на нашия Спасител. Така да противостоим на всички изпитания, с непоколебима вяра в Бога и непосрамващо упование в Неговата милост. Бог, по молитвите на светите апостоли Петър и Павел, да ни закриля, да ни дава сили и разум, та да различаваме духовете и на всичко да устоим. Да се молим един за друг и така подкрепяйки се, да достигнем заедно до обещаното Царство небесно“.

Накрая епископ Яков честити имения ден на имениците. Той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име честити празника на дошлите.

Тържеството завърши с многолетствие, което беше изпято от всички.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.