kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

21
Май
2020

Архиерейска света Литургия за светите равноапостолни царе Константин и Елена и молебен за празника на град Пазарджик

На 21 май светата Православна църква почита светите равноапостолни царе Константин и Елена, които са небесни покровители и закрилници на град Пазарджик. По традиция празникът на града започна с тържествена света Литургия в едноименната църква в града, която на този ден отбелязва своя храмов празник.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше отслужено от неговия викарий – Константийския епископ Яков, архиерейски наместник на Пазарджик. С архиерея съслужиха секретарите на Архиерейско наместничество град Пазарджик прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, служащите в катедралата на града „Успение Богородично“ свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещеноиконом Петър Каръков, енорийският свещеник в него свещ. Стоян Стоянов и монах Дамян, брат на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“.

На службата присъстваха областният управител г-н Стефан Мирев, кметът на град Пазарджик г-н Тодор Попов, общински съветници, кметове на населени места, общественици и интелектуалци.

В края на службата владиката честити имения ден на всички, носещи имената на светите велики царе и равноапостоли Константин и Елена и празника на всички пазарджиклии. Той благопожела, по светите молитви на закрилниците на богоспасаемия ни град, Господ да ни пази от всякакви беди и злини, да ни дава ум и разум, да ни направлява и напътства по благодатния и спасителен път, който ще ни отведе в царството Божие. Архиереят призова да бъдем твърди и непоколебими във вярата си и да издигаме молитвата си към нашия небесен Отец, та да можем с лекота да преминаваме през всички изпитания и да бъдем победители до край, та и ние да оставим на чедата си тази вяра, която сме наследили от дедите си и така и нашият любим град да процъфтява през вековете.

След литургията с традиционното за този ден литийно шествие църковното изпълнение се отправи към централния площад на Пазарджик „Константин Величков“, където епископ Яков отслужи молебен за здраве и благоденствие на жителите на града.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.