kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

13
Април
2018

Архиерейска света Литургия за Светли петък в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„От твоя неизчерпаем извор, Богоблагодатна, ти ме даряваш, вечно бликайки потоците на твоята неизказана благодат; а понеже свръх нашето разбиране си родила Словото, умолявам те, ороси ме с твоята благодат, за да ти пея: радвай се, спасителна вода!“

Така Светата Православна Църква възхвалява Божията Майка в първия петъчен ден след славното Христово Възкресение. Тогава се отбелязва празникът „Пресвета Богородица - Живоприемни източник“. Той е свързан с обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград, и се нарича "Живоприемен източник". Така първият петък след Пасха се превръща в истински духовен празник за възхвала на тази, която роди Живата вода – Христос.

В този светъл ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С архиерея съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев и енорийският свещеник при храма свещ. Спас Дичев.

На специално приготвен аналой беше поставена икона на празника и всички минаха да се поклонят на Пресвета Богородица - всечистата Застъпница на човешкия род и преблагословен Източник на Живата вода, Която тече в живот вечен - нейния Син и наш Господ Иисус Христос.

В края на службата дошлите в храма отново се поздравиха с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“ и отнесоха в домовете си радостта от пребиваването в Божия дом и молитвеното общение с Бога и Неговата пречиста Майка.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.