kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

15
Април
2018

Архиерейска света Литургия за Томина Неделя в град Ветрен

В неделята след Великден честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома, който пожела да докосне раните на Спасителя, за да повярва в Неговото възкресение. Така св. Тома със своето „изпитване“ (1 Йоан 4:1) още повече утвърди сред християните вярата в Него. Със своята постъпка той даде на всички да разберат и да се уверят, че Господ е възкръснал не привидно, нито пък с друго тяло, но със същото, с което пострада заради нашето спасение и с което впоследствие се яви на Своите ученици.

В този празничен ден с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай неговият викарий - Константийският епископ Яков отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. Николай“ град Ветрен. В съслужение с владиката бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие в службата взе и свещ. Васил Махалджийски, енорийски свещеник в храма.

Жителите на град Ветрен с нетърпение очакваха своя архиерейски наместник и го посрещнаха с букети от пролетни цветя. С благоговение те съмолитстваха с духовниците и преживяваха духовната радост от празника. Начело на тях бяха кметът на Община Септември г-н Марин Рачев и кметът на град Ветрен г-н Радослав Лютаков.

В своята проповед в края на службата епископ Яков поздрави всички с Христовото Възкресение. Той разказа евангелските събития за срещата между възкръсналия Христос и Неговия ученик свети ап. Тома и допълни: „Човешкото говорело в апостолите и те се страхували да не ги сполети участта на техния Учител и затова стоели заключени. Човешкото проговорило и у св. ап. Тома и макар че пребивавал с Христос, макар че станал свидетел на възкресението на Лазар, на чудото в Кана Галилейска, той поискал да се убеди. И когато сложил пръста и ръката си в раните Господни, той повярвал не в Христос, а в Неговото възкресение. В Христос, в очаквания Месия той вярвал от дъното на душата си. Но неговото изпитване е още по-убедително свидетелство за изпълването на старозаветните пророчества - че Христовото тяло е било на кръста, че ребрата Му са били прободени, че след тридневното пребиваване в гроба е възкръснал и победил смъртта чрез смъртта. Господ не отказал това свидетелство на своя ученик, но нарекъл „блажени“ не тези, които като него видяха, а онези, които без да са видели Христа и Неговите рани, са повярвали в Него. Това сме всички ние, православните християни, които не сме били свидетели на събитията, не сме видели Бога с телесните си очи, не сме сложили пръста си в раните Му, а четем Евангелието и основаваме вярата си на него, виждайки с духовните си очи и усещайки невидимия Бог със сърцето си.
   Братя и сестри, по Божията милост се изпълни и моето желание в първата седмица след Пасха да дойда да отслужа светата Литургия в този прекрасен храм, посветен на великия чудотворец свети Николай, чиято небесна помощ и закрила да потърся. Да попрося и вашите молитви, защото където са двама или трима събрани в името Господне, там е и Господ сред тях. Нека Той никога да не напуска сърцата ни. Нека със същата вяра, със същото усърдие да вървим по благодатния и спасителен път, който води към Небесното Царство. Нека не забравяме вярата си, да я носим достойно, да я браним и засвидетелстваме с делата си, та когато човеците видят доброто, което излиза от нас, да повярват и прославят нашия Отец Небесен. Бог дойде на земята да ни направи синове Божии, да отвори заключения Рай и да може всеки от нас, който без да е видял, е повярвал, да достигне вечното блаженство и спасението, да наследи насладата на райските селения. Той ни остави мира, който цари между лицата на Света Троица, за да зацари и между човеците. Този мир да пребъде и между всички нас по благодатта на възкръсналия наш Спасител и Господ Иисус Христос“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай на председателя на храма отец Любомир и енорияшите му.

Той поздрави и кмета г-н Рачев и му благодари за това, че винаги посреща архиерея, когато той служи на територията на Община Септември. Владиката изтъкна и всегдашната му подкрепа към храмовете и енорияшите от общината и за неговата неподправена вяра, с която той свидетелства навсякъде своята преданост и покорност на Бога и на Светата Православна Църква. Епископът благодари и на кмета на града г-н Лютаков, че присъства и съмолитства на всяка негова служба в храма, с което двамата градоначалници доказват, че са достойни водачи на поверения им от Бога народ.

От името на жителите на Община Септември кметът г-н Рачев благодари на владиката за молитвената подкрепа, която винаги оказва на жителите на общината и му поднесе прекрасен букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.