kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

29
Юни
2017

Баткунският манастир чества своя храмов празник

На 29-и юни 2017 г., когато Църквата почита светите първовърховни апостоли Петър и Павел, своя храмов празник отбеляза и Баткунският манастир "Св. ап. Петър и Павел" до село Паталеница, Пазарджиша духовна околия.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и игумена на светата обител. В съслужение с него бяха йеромонах Йоан /Велев/, ефимерий на манастира "Св. Възнесение" в гр. Пещера, прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, секретари на Пазарджишка духовна околия, прот. Петко Еленкин, председател на храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик, свещ. Тодор Траянов, председател на храм „Св. Димитър“ гр. Пещера и свещ. Димитър Попов от катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик.

Манастирският храм беше изпълнен с поклонници, които с едно сърце и едни уста изпълняваха песнопенията на светата Литургия. В края на службата много от тях увенчаха подвига на своя пост и покаяние със Светите Тайни на Тялото и Кръвта Христови.

В края на службата епископ Яков се обърна към богомолците със слово на възхвала на първовърховните апостоли Петър и Павел. Той каза: „Днес се събрахме в Божието име. Събрахме се, за да измолим от светите апостоли да ни водят по своите стъпки по пътя към Бога. Нека бъдем техни усърдни подражатели не само на думи, но повече на дело, така че и ние да станем живи камъни в зданието на Христовата Църква“.

Тържеството завърши с многолетствие, което беше изпято от всички присъстващи.

След литургията беше извършен водосвет и осветен празничният курбан, който се раздаде за здраве и благословение на гостите на манастира.

Духовният празник беше уважен от областния управител на гр. Пазарджик г-н Стефан Мирев, кмета на с. Мокрище г-жа Лиляна Хаджиева, директорът на ЦСПП-МВР гр. Пазарджик комисар Стоян Зайков и множество поклонници от цялата околия.

През целия ден в обителта се стичаха хора, дошли да измолят от светите апостоли небесна помощ и закрила.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.