kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

29
Юни
2018

Баткунският манастир чества своя храмов празник

На 29 юни 2018 г., когато Светата Православна Църква почита светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел, своя храмов празник отбеляза и Баткунският манастир "Св. ап. Петър и Павел" до село Паталеница, Пазарджиша духовна околия.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от Преосвещения Константийски епископ Яков, викарий на митрополита и игумен на светата обител. В съслужение с него бяха Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, игумен на манастир “Св. Троица” на Кръстова гора и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, свещ. Тодор Троянов, председател на храм “Св. Димитър” гр. Пещера, двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, служащите в катедралата на град Пазарджик “Успение Богородично” свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев и дякона на Околията отец Николай Ангелчов.

От ранни зори манастирският храм се изпълни с поклонници, които с едно сърце и едни уста изпълняваха песнопенията на светата Литургия. В края на службата много от тях увенчаха подвига на своя пост и покаяние със Светите Тайни на Тялото и Кръвта Христови.

В своята проповед епископ Яков се обърна към богомолците, като разказа дивното житие на двамата първовърховни апостоли и завърши: “Днес се събрахме да молим Всеподателя Бога да ни дарува телесно и духовно здраве. Събрахме се и да въздадем достойна похвала на двамата първовърховни апостоли - носителите на онази твърда вяра, на която беше изградена и пребъдва Църквата. Благодарение на техния подвиг днес ние с вас можем да се съберем в Божия дом и да се възползваме от благодатта на църковните Тайнства. В тежките времена на гонения и мъчения апостолите и учениците Христови пренесоха славата на Бога навсякъде по цялото земно кълбо и завинаги през вековете. Гледайки и спомняйки си всичко това, нека си направим равносметка какво ние даваме като Христови воини. Две неща иска Господ от нас - да възлюбим от цялото си сърце Бога и да обикнем ближния. Днес никой не ни преследва - в наши ръце е изборът да изберем пътя към Бога или пътя, отдалечаващ ни от Него. Нека Бог даде на всички ни, които днес се събрахме тук, да изпълняваме винаги евангелските заповеди, да обичаме Бога и да не правим на другите онова, което не искаме на нас да правят. И така,  като видят човеците добрите ни дела, да прославят небесния наш Отец. Тогава и ние като светите апостоли ще станем проповедници на вярата не само с думи, а повече с делата си. Нека по молитвите на светите апостоли Петър и Павел и ние бъдем онези малки камъчета, които благодарение на здравата основа, на краеъгълния камък - Христос, да изграждаме Църквата на земята”.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и предаде и неговото уверение, че в този ден и той се е помолил за верните честни поклонници, дошли да съучастват в светата богослужба. Владиката призова и ние да се молим за своя архипастир и така един другиго да се укрепяваме в нелекия, но благодатен път към Царството Небесно.

Тържеството завърши с многолетствие, което беше изпято от всички присъстващи.

След литургията беше осветен празничният постен курбан, който се раздаде за здраве и благословение на гостите на манастира.

Специален поздрав за празника на светата обител поднесоха народната певица Деси Николова и хорът за народни песни в село Паталеница. Пазарджишкият изпълнител на популярна музика Димитър Френски също допринесе за радостта на деня, поздравявайки присъстващите с изпълнение на патриотични песни от своя репертоар.

Духовният празник беше уважен от зам.-областния управител на гр. Пазарджик г-н Йордан Кожухаров, омбудсмана на Пазарджик г-н Георги Шопов, кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, директора на МБАЛ Пазарджик д-р Васил Вълчев,г-н Георги Делчеви множество поклонници от цялата околия.

През целия ден в обителта се стичаха хора, дошли да измолят от светите апостоли небесна помощ и закрила.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.