kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

03
Февруари
2016

Канонизираха архиепископ Серафим Соболев! Светият беше причислен в лика на светителите като свети Серафим Софийски Чудотворец!

02.26-sv.Serafim Sobolev

О, предивни чудотворче, светителю отче Серафиме!

Ти, още докато си бил сред нас, си казал на верните: „Ако получа дръзновение пред Господа, няма да ви оставя сираци”. Затова, помнейки твоите думи и твоите дела на милосърдие във времененния ти живот, с любов падаме пред теб и усърдно просим: моли се непрестанно пред престола на Царя на славата за всички нас, ближни и далечни, свои и чужди, немощни и грешни, и които с любов те почитат. Ти от детство си бил просветен с Божията благодат, а в юношеството съвършен ум си придобил и младежите и девойките си направил мъдри. Достигайки зряла възраст, си се показал усърден извършител на божествените добродетели. Затова и нас утвърди в благоугаждането на Бога и, като добър пастир, който изрядно е упасъл Христовите овци, упъти ни в пътя на покаянието. Като светилник на истинската Светлина, просвети и ни запази от заблужденията и съблазните на този свят, и, като дивен чудотворец, не преставай да показваш своята милост към всички, които с любов прибягват към тебе. Добри пастирю, не оставяй своето паство в Българската и Руската страна и другаде. Бъди бърз помощник на тези, които те призовават от всички краища на света, за да се прослави неизказаното милосърдие на Пастиреначалника и Господ наш Иисус Христос, винаги прославян и на Когото се покланяме заедно с безначалния Негов Отец и всесветия, и благ, и животворящ Негов Дух, сега и винаги и во-веки веков. Амин!

 

Тропарь, глас 4:

Божественною ревностию присно распалаемь,/ Православия столп явился еси/ в Софии граде возсияв,/ и благочестием твоим многия люди ко Христу привел еси,/ пастырю добрый, святителю Серафиме,/ моли Христа Бога, спастися душам нашим.

Винаги разпалван от божествена ревност, показал си се като стълб на Православието, възсиял в град София, и с твоето благочестие мнозина си привел към Христос, добър пастирю: светителю отче Серафиме, моли Христос Бог да се спасят нашите души.

Ин тропарь, глас 5:

Сосуд Божественных даров/ и дом Святыя Троицы явился еси,/ чудотворче святителю отче Серафиме,/ темже, имея дерзновение ко Господу,/ не остави нас сирых/ и, якоже обещался еси,/ испроси нам молитвами твоими/ мир и велию милость.

Показал си се като хранилище на божествените дарове и дом на Света Троица, чудотворче, светителю отче Серафиме: затова, като имаш дръзновение пред Господа, не ни оставяй сироти, но, както си обещал, изпроси за нас с твоите молитви мир и велика милост.

Кондак, глас 4.

Подобен: Вознесыйся на Крест:

Вознесыйся на высоту смиренномудрия,/ благочестия учитель явился еси,/ Православия поборниче и странных предстателю,/ монашествующих похвало и пастырю изрядный./ Темже любовию зовем ти:/ радуйся, Серафиме чудотворче.

Издигайки се на висотата на смиреномъдрието, показал си се като учител на благочестието, поборниче за Православието и застъпниче за нуждаещите се, похвала за монасите и изрядни пастирю: Затова с любов ти зовем: радвай се, Серафиме чудотворче!

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.