kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

13
Април
2023

Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик

Всяка година на Велики четвъртък православните християни боядисват червени яйца, символ на Христовото Възкресение, които след това подаряват на близките си и се чукват с тях с Пасхалния поздрав "Христос воскресе! Воистину воскресе!". Тази благочестива традиция води началото си от светата мироносица Мария Магдалина, която по този начин възвестила на Римския император Тиберий I чудото на Христовото Възкресение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и тази година Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Успение Богородично“ организираха традиционното боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на катедралата.

В инициативата се включиха много деца от енорията и гости на храма. Те бяха посрещнати от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев и свещеници от катедралата и града. Всички казаха Господнята молитва „Отче наш…“, с което изпросиха Божията помощ за предстоящата радостна, но и много отговорна задача.

На специално приготвени в градинката пред храма маси децата боядисаха повече от 250 червени яйца, дарени за повода от боголюбиви християни и предназначени да зарадват възрастните хора от Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик и Дом за стари хора село Главиница.

След като боядисаха яйцата, децата ги подредиха в кошници, а отец Боян дари всяко едно от малките християнчета с гривничка с кръстче, специално приготвени от Църковното настоятелство при храма. Изпълнени с радост и удовлетворение от доброто дело, всички се снимаха за спомен пред катедралния храм.

След това отец Боян, заедно с отец Спас, отец Любомир, отец Петко от храм „Св. Георги“ и отец Хрисант от храм „Св. св. Константин и Елена“, придружени от малки християнчета и вярващи от енорията, занесоха даровете за благословение на живеещите в домовете за стари хора. Там те зарадваха нашите баби и дядовци с изпълнение на няколко Великденски стихчета, а 11-годишната Теодора и 6-годишната Магдалена развълнуваха душите на възрастните хора с прекрасно изпълнение на няколко народни песни. Накрая свещениците изпълниха стихирите на Пасха и с това изпълниха сърцата на домуващите с неизмеримата Пасхална радост от настъпващите най-светли християнски празници.

Малките християнчета раздадоха лично на бабите и дядовците боядисаните от тях яйца, както и по една иконка на Божията Майка и получиха заслужените им прегръдки и целувки.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.