kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

30
Юни
2015

Храмов празник на Баткунския манастир ''Св.Св. апостоли Петър и Павел''

На 29.06.2015 г., в деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, едноименият Баткунски манастир, намиращ се край с. Паталеница  в Пазарджишка духовна околия, чества своя храмов празник.

По покана на Негово Високопреподобие Архимандрит Яков - игумен на светата обител и Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай празничната Божествена Света Литургия беше възглавена от Негово Високопреподобие Архимандрит Висарион, игумен на манастира ''Света Троица'' - Кръстова гора и Архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Заедно с архимандрит Висарион съслужиха архимандрит Яков, двамата секретари на Архиерейското наместничество в гр.Пазарджик - протойерей Стефан Йорданов и свещеник Боян Кочев, както и свещеник Спас Дичев.

За празника бяха дошли множество автобуси с поклонници от града и близките села, за да присъстват на Светата Богослужба и да вземат молитвено участие в богослужението. В края на литургията архимандрит Висарион причасти богомолците със светите Тяло и Кръв Христови. Празнично слово произнесе игуменът на Баткунската света обител архимандрит Яков, с което се обърна към архимандрит Висарион, като го помоли да спомене в молитвите си на Кръстова гора, където  има частица от светия Кръст Господен, всички от богоспасаемата ни Пазарджишка духовна околия. След това архимандрит Висарион извърши  чинопоследованието на водосвета, на който благослови и курбана, приготвен в чест на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Веднага след това се извърши  тържествена лития около храма.

Празникът беше отбелязан още с раздаването от благословената храна на всички присъстващи, както и с празнична трапеза за официалните гости. Сред тях бяха кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, областният управител на гр. Пазарджик г-н Трендафил Величков,  кметове  от околните села, както и бизнесмени от града, сред които г-н Марин Рачев и г-н Георги Делчев.

 

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.