kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

07
Януари
2024

Храмов празник на църква "Св. Йоан Предтеча" в с. Карабунар

В деня след големия Господски празник свето Богоявление светата Църква възпява най-великия застъпник на човеците след Божията Майка – Кръстителя Господен свети Йоан. В този ден своя храмов празник отбеляза църквата в село Карабунар, община Септември, посветена на Предтечата, подготвил света за явяването на нашия Спасител.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него беше свещ. Хрисант Хитов от пазарджишкия храм „Св. св. Константин и Елена“. Молитвено участие в службата взе болящият председател на храма свещ. Кръстьо Ненов.

Прекрасната църква се изпълни с богобоязлив народ, дошъл да изпроси от докосналия се с ръката си до пречистата Христова глава Кръстител, изпълнил със смирение и послушание великото дело, за което бил призван от Бога – да призове хората към отварящото райските врати покаяние, да приготви сърцата на човеците да приемат идващия Спасител и да кръсти в река Йордан нямащия нужда от очистване Христос.

На празничното богослужение присъстваха и молитстваха с духовниците кметът на Общината г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев и кметът на селото г-н Иван Каменарски.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и от негово и свое име ги поздрави с храмовия празник. Наместникът честити имения ден на кмета на селото и на всички, носещи името на свети Йоан. Той произнесе слово за добродетелите на светия Предтеча, живял на земята повече като ангел, отколкото като човек и станал за хората светилник на вярата. Отец Боян призова вярващите да следваме посочения от Кръстителя път към Бога, който той сам извървя и застана отдясно на Христа в Неговото небесно Царство.

Кметът на Септември г-жа Рачева и нейният съпруг поднесоха на архиерейския наместник прекрасни букети с цветя и му благодариха за молитвите за жителите на селото и общината. След това отец Боян благослови приготвения от кмета на селото празничен обяд, с който той нагости присъстващите в чест на своя небесен закрилник.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.