kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

02
Февруари
2018

Храмов празник в с. Козарско

На 2-ри февруари  Светата Православна Църква чества един от 12-те Господски празници -Сретение Господне, когато четиридесетдневния Богомладенец Исисус Христос бил донесен във ветхозаветния храм, за да бъде посветен на Бога.

На този ден своя храмов празник отбеляза и едноимената църква в брациговското село Козарско, Пещерска духовна околия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай светата Литургия беше отслужена от викария му Константийски епископ Яков. С него съслужиха свещеноиконом Любомир Траянов, архиерейски наместник на Пещерска духовна околия, председателят на храма свещ. Христо Булев, свещ. Паун Петков, председател на храм „Св. Димитър“ с. Исперихово и прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия.

В своята проповед епископ Яков разказа за срещата на дивния Божи угодник свети Симеон с Богомладенеца. Той каза още: „Праведният старец Симеон, един от 72-мата тълкуватели, превели Библията на гръцки език, се усъмнил в това, че е възможно Девица да зачене и роди според думите на св.пр. Исая и решил да заличи думата „Девица“ като я подмени. Ангел Господен обаче го спрял и засвидетелствал, че Симеон ще дочака изпълнението на това пророчество. Три столетия изминали от тогава и един ден по внушение на Светия Дух този свят старец тръгнал към храма Господен, за да стане първият свидетел, че наистина Девица е заченала и родила Син и този Син е обещаният Месия. Ръката, която искаше да изтрие пророчеството, сама сега свидетелствуваше, прегръщайки Богомладенеца. Благочестивият старец с радост се обърна към Бога и каза: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата си смиром!“. С това той показа на всички, че така чаканото събитие вече се изпълнило и е готов с примирена душа да си отиде от този свят. Старецът се обърнал и към чаканата от него Девица с думите, че Чедото й ще стане изпитание за много народи и за Него ще спорят и ще си противоречат мнозина. Праведникът пророчествувал и за самата нея, че „меч ще прониже душата“ й, предсказвайки Кръстната смърт на нейния Син – смърт, която изкупи човека от ада. Братя и сестри, праведният Симеон бил призван да засвидетелства Раждането на Спасителя. Ние пък сме призвани да свидетелствуваме, че Той е жив и днес. Настъпват благодатните дни на Великия пост, когато можем да се обърнем навътре в себе си, да издирим там греховете си и заставайки пред лицето на Бога да кажем: „Господи, помилуй!“. Така ще покажем, че чуваме Спасителя, Който и днес чука на вратите на нашето сърце и ни кани на Своята трапеза. И както свети Симеон се примирил и подготвил за заминаването си във вечността, така и нашата душа ще се очисти и примири с Бога, за да бъде готова и тя за срещата със Спасителя“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай на всички жители на село Козарско и Пещерска духовна околия.

Службата завърши с многолетствие, което изпяха всички присъстващи.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.