kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

11
Май
2018

Храмов празник в с. Мокрище

„Свещената двоица на нашите просветители да почетем, отключили за нас чрез превода на Божествените книги извор на богопознание, от който даже до днес непрестанно като черпим, ублажаваме ви, Кириле и Методие, предстоящи пред престола на Всевишния и молещи се топло за нашите души”.

С този боговдъхновен кондак на 11 май всяка година Светата Църква възпява живота и делото на светите братя Кирил и Методий. В този ден своя храмов празник отбеляза посветената на равноапостолните славянобългарски просветители църква в пазарджишкото село Мокрище.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С архиерея съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Спас Дичев.

Много от жителите на селото начело със своя кмет г-жа Лиляна Хаджиева съмолитстваха с духовниците, изпросвайки небесното застъпничество на светите братя.

В своята проповед в края на службата епископ Яков разказа дивното житие на Божиите служители, благодарение на които нашият народ беше просветен с Благата вест за Христовото въплъщение, кръстна смърт и Възкресение. „Първото нещо, след създаването на азбуката – завърши владиката, - беше да вземат Евангелието и богослужебните книги и ги преведат, за да можем и ние като четем, да разбираме Божието слово и да славим Бога за великите Му и неизброими благодеяния. Нека помним, че няма по-големи молитвени ходатаи за даден народ от тези, които са произлезли от този народ. Така и светите братя, чиято кръв тече и в нашите вени, винаги предстоят пред лицето на Бога и се молят за нас, та и ние да достигнем до спасението. Нека достойно почитаме тези дивни Божии угодници, посочили ни истинския път към Царството Небесно. Нека следваме стъпките им, та един ден да се окажем истински техни чеда и те се застъпят за нас пред Бога и кажат: "Ето чедата, които Бог ни даде!".

Архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя и гостите на храма. Той поздрави всички жители на китното село за техния храмов празник и благодари на кмета на селото г-жа Хаджиева за подкрепата и усърдието й при построяването и поддържането на Божия дом.

От името на църковното настоятелство и енорияшите на храма отец Спас подари на владиката букет с цветя. Цветя поднесе и кметът г-жа Хаджиева в знак на признателност за всегдашната съпричастност и подкрепа от страна на епископа към радостите и скърбите на жителите на селото.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.