kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

04
Декември
2018

Храмов празник в село Варвара

Всяка година в четвъртия ден на месец декември Светата Православна Църква почита подвига на Христовата невеста света великомъченица Варвара. В този ден своя храмов празник посреща и едноименната църква в китното Септемврийско село, също носещо името на светицата.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Кирил Петракиев, прот. Йордан Василев, председател на храм „Св. Свщмчк Харалампий“ гр. Септември и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и свещ. Николай Генев, председател на храм „Св. Троица“ гр. Белово.

Преди началото на светата Литургия владиката отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Бога прошка на прегрешенията, закрила и мирен живот за жителите на селото. Духовници и миряни в един глас изпяха Богородичната песен „Богородице Дево“, изпълнила сърцата им с радостта на празника.

Верният Божи народ, който от ранно утро изпълни храма, участваше живо в светата служба, изповядвайки Символа на нашата вяра и изричайки думите на Господнята молитва „Отче наш“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху житието на света великомъченица Варвара.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите с благо слово за силната вяра и чудния подвиг на дивната Божия угодница света Варвара и завърши: „Братя и сестри, чухме и Господните думи от днешното евангелско четиво „Твоята вяра те спаси!“. Без тази вяра в Триединния Бог никой не може да достигне до спасение. А Бог иска всеки един човек да се спаси. Той иска от нас да живеем с тази вяра и тя да ни води в живота. А израз на нашата вяра, братя и сестри, са нашите дела. Тогава свидетелстваме, че вяваме в Бога, когато вършим добро, когато обичаме ближния, когато проявяваме смирение, търпение и всички останали добродетели не само на думи, но повече на дело. Тези дела ще станат и онази светлина, която ще сочи на всички пътя към Небесния ни Отец. Светъл пример и силна застъпница имате пред лицето на Бога в лицето на света Варвара – тя на дело изпълни и завеща и на нас евангелската вяра и добродетел. Следвайте нейния пример, изпълвайте сърцата си с вяра и любов, с благодат и чистота. Божието милосърдие е безгранично, любовта Му е безкрайна и всеки от нас, който се старае да върви по пътя към доброто, по пътя към Него, благодарение на Христовата саможертва ще постигне и спасение за своята душа. Да се радваме и славим Бога като света Варвара, твърдо да стоим в Православната вяра и любовта към Бога и към ближния винаги да пребъдва във всички нас“.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и неговите енориаши.

От името на църковното настоятелство отец Кирил подари на владиката букет с цветя.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.