kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

20
Юли
2023

Илинден – храмов празник на църквата в село Говедаре

На 20 юли Православната църква възпява най-почитания измежду Старозаветните пророци – светия пророк Илия. В този ден своя храмов празник отбеляза и носещата името на славния предтеча на Второто Христово пришествие църква в пазарджишкото село Говедаре.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по този повод беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и свещ. Лазар Минеков, председател на храм „Св. арх. Михаил” с. Главиница.

Верните християни ведно със свещенослужителите издигаха духовния си взор към родения преди 3000 години и невиделия смърт до днес дивен Божи угодник, който със своята твърда и непоколебима вяра, чист живот и неопорочено сърце беше удостоен да бъде взет жив в рая, откъдето помага на търсещите усърдно неговата небесна помощ. Всички се помолиха от сърце и за председателя на храма свещ. Никола Минеков, брат на о. Лазар, който заради заболяване е лишен от възможността в днешния ден да застане пред светия Престол и се помоли за поверените му от Бога души.

В края на светата Литургия отец Боян се обърна към присъстващите със слово за живота и подвига на свети Илия. Той припомни как славният пророк имаше такова дръзновение пред Бога, че по неговите молитви земята спря да дава дъжд, по цялата земя настана суша и всичко гинеше. Но наместникът обърна внимание, че това се случи защото народът обърна гръб на Бога и изостави Неговите заповеди. Отец Боян призова да си дадем сметка, че природните бедствия и катаклизми, на които всеки ден ставаме свидетели, не са случайни, а отново се дължат на това, че съвременните човеци съвсем сме се отдалечили от Бога, Който единствен е извор на живот. Наместникът призова с цялото си сърце да се обърнем към милостивия Бог и да се завърнем с покаяние в Неговата Отеческа прегръдка.

Накрая отец Боян честити празника на дошлите да се срещнат със светеца в деня на неговата прослава и ги увери, че свети Илия чува техните молитви и ги принася пред Божия престол. Отец Боян благодари и на о. Лазар, който според силите си полага душата си и за словесното Христово стадо на село Говедаре и му благопожела дълголетие и достойно служение на Божия виноград.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите, техните домове и семейства. От негово и свое име той честити имения ден на празнуващите и им пожела да се украсяват не само с името на светия пророк Илия, но е с неговите добродетели – твърда и непоколебима вяра, надежда на Бога и любов към хората.

Отец Боян раздаде нафората и благослови всички боголюбиви християни по случай храмовия им празник.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.