kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Ноември
2020

Интронизация на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков

Съгласно решение на Св. Синод на БПЦ-БП на 30 октомври беше интронизиран новият Доростолски митрополит Яков. Той беше посрещнат на границата на епархията при село Гарван от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, временно управляващ Доростолска епархия. Той връчи на митрополит Яков архиерейски посох - символ на това, че той трябва да пасе своето паство и да го води по пътя на спасението в Христа, а протосингелът на Доростолска епархия протопрезвитер Добри Чаков му връчи енголпие и нагръден кръст, с които са били интронизирани покойните Доростолски митрополити Иларион и Амвросий.

Камбанен звън от катедрален храм „Св. ап. Петър и Павел“ огласи град Силистра, известявайки за влизането на архиерея в епархийския център. Митрополитът беше посрещнат в близост до катедралния храм, от където с литийно шествие беше съпроводен до мястото на своето служение. За да влязат в радостта на своя събрат в Силистра бяха дошли техни Високопреосвещенства Пловдивски митрополит Николай, Русенски митрополит Наум, Старозагорски митрополит Киприян, Врачански митрополит Григорий, както и техни Преосвещенства Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастири и Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, духовенството на Доростолска епархия и гости от БПЦ и Румънската православна църква.

Пред храма митрополит Яков бе посрещнат от областния управител на област Силистра г-н Ивелин Статев и кмета на града д-р Юлиян Найденов. Четирикратно бе изпято многолетствие за новия епархийски архиерей, а той благослови на четирите страни като символ, че благославя всички краища на своята епархия. Последваха приветствия от кмета и областния управител, а след това митрополит Яков произнесе своето първо архипастирско послание като Доростолски митрополит.

След това всички архиереи се отправиха на гробовете на покойните Доростолски митрополити Иларион и Амвросий, където бе отслужена заупокойна молитва.

После архиереят бе посрещнат в храма по полагащия се ред и отслужи молебен. Послание от името на Св. Синод на БПЦ-БП прочете Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. Приветствие от името на клира, монашествуващите и миряните на Доростолска епархия отправи епархийският протосингел отец Добри Чаков.

След молебена и словата беше отслужено и вечерно богослужение и благословено петохлебие.

На следващата сутрин Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков възглави първата си Св. Литургия в качеството си на епархийски архиерей. С него съслужиха архиепископът на Констанца и Томис Теодосий, Тулчанският епископ Висарион, който бе и официален представител на Негово Блаженство Румънския патриарх Даниил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Русенският митрополит Наум, Старозагорският митрополит Киприян, Врачанският митрополит Григорий, Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манистири, Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска митрополия, архимандрит Вассиан, представител на Руския патриарх у нас, архимандрит Василий, протосингел на Софийска митрополия, архимандрит Атанасий, протосингел на Западно- и Средноевропейска митрополия, архимандрит Никанор, игумен на Гигинския манастир „Св. Безсребреници Козма и Дамян", ст. ик. Йосиф Серев, архиерейски наместник на Ихтиманска духовна околия, духовници от Доростолска епархия и гости от различни епархии и манастири на БПЦ, а също така и от Румънската православна църква.

В края на богослужението с архипастирско слово към вярващите се обърна митрополит Яков. Той още веднъж благодари на Бога за това, че го е удостоил с велико служение и помоли всички да се молят усърдно, за да може да отговори на доверието, което му е гласувано.

Всички вярващи пожелаха на новия си епархийски архиерей много здраве и дългогодишно служение, за да ги ръководи по пътя на спасението в Христа.

За много и благодатни години, Високопреосвещенний владико! На добър час!

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.