kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Януари
2016

Кръщение Господне (Богоявление) Празнична Божествена света Литургия в катедрален храм ''Успение Богородично''гр.Пазарджик

На 6-ти януари Светата Православна Църква чества Кръщението на нашия Господ Иисус Христос в река Йордан.

Празничната света Литургия възглави Негово Високопреподобие архимандрит Яков, Архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия в катедрален храм ''Успение Богородично'' гр. Пазарджик.

С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев и свещеник Спас Дичев, служащ в катедралата.

Празничните песнопения изпълни църковният певец Петър Шопов.

По време на Светата Богоявленска Литургия в храма бяха дошли множество боголюбиви миряни, за да почитат светлия Христов празник.

Молитвено участие във светата богослужба взе йеромонах Йоаким, брат на светата Баткунска обител ''Св. св. Петър и Павел'', който посрещаше в притвора на храма идващите християни и ги поръсваше със светена вода за здраве и благословение на домовете и семействата им.

След възгласа ''Със страх Божий, с вяра и любов пристъпете'', отец Яков причасти с Тялото и Кръвта Господни мирянка, която се беше подготвила усърдно с пост и молитва.

В края на богослужението архимандрит Яков произнесе празнична проповед, в която припомни на всички присъстващи разкриването за първи път на Светата Единосъщна и Животворяща Троица на света.

В края отец Яков поздрави всички с днешния празник и честити на тези, които празнуват своя имен ден.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

След раздаването на нафората при тържествено биене на камбаните, Негово Високопреподобие архимандрит Яков, придружен от свещениците и църковнослужителите, с тържествена лития с хоругви се отправиха към водните струи на река Марица в гр. Пазарджик където след отслужването на Великия Богоявленски водосвет хвърли кръста във водите, за който се бориха множество младежи за здраве и благословение.

Късметлията, който за пети път хваща кръста в гр.Пазарджик, е 38-годишният именик Йордан Кръстев от града.

На събитието присъстваха кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, заместник областните управители Гинче Караминова и Стефан Мирев, както и многоброен народ от жителите на град Пазарджик.

След духовното тържество архимандрит Яков заедно със секретаря на Архиерейското наместничество свещеник Боян Кочев се отправиха към гр. Септември, където около 12:00 часа след отслужването на Великия водосвет в съслужение с прот. Йордан Василев от града и в присъствието на кмета на Община Септември г-н Марин Рачев, отец Яков хвърли кръста за благословение на всички в града и техните домове.

16-годишният Кирил Пенков хвана кръста в гр.Септември.

Архиерейският наместник се обърна със слово към всички, като отново припомни смисъла на празника и защо се хвърля кръста във водите.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.