kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

05
Април
2019

Малко повечерие с четвърта статия от Акатиста на света Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На 5април в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше прочетена последната, четвърта част от Акатиста на Пресвета Богородица. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С архиерея съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Боголюбивите сърца на верните християни отново ги доведоха в Божия дом, за да въздадат хвала и поклонение на най-великата Застъпница на човешкия род – света Богородица. В отреденото време всички се събраха пред чудотворния образ на Божията Майка в храма, където с едно сърце викаха „Радвай се, Невесто неневестна!“ и преклониха главите и коленете си пред Нейното величие.

При пеенето на полагащия се в края на богослужението тропар „Удивен от красотата на Твоето девство и от пресветлата Ти чистота, Гавриил викаше към Тебе, Богородице: „Каква достойна похвала да Ти принеса? Как да Те назова? Недоумявам и се ужасявам; затова както ми е повелено, Ти зова: „Радвай се, Благодатна!” владиката се поклони и целуна честните икони, след което се обърна към верния Божи народ със слово за достойнството на света Богородица и завърши: „Ден след ден все повече се доближаваме до Възкресението на нашия Господ Иисус Христос. Предстои да прочетем целия Велик покаен канон на свети Андрей Критски, за да ни напомни за нашите грехове. Предстои да прочетем и целия Акатист на света Богородица, та тя, Небесната Майка, Молитвеница и Ходатайка да се застъпи пак и пак за нас. Много говорихме през тези седмици за Божията Майка. Говорихме за нейното послушание, отдаденост и любов към Бога, за силната й вяра, за трудолюбието й. Тя отдаде живота си в служение на Бога и ближния. Нека си спомним, че и на смъртния си одър тя пожела да се съберат около нея всички апостоли, за да предаде на тях, а чрез тях и на нас, своята майчинска благословия. И днес тя иска всеки от нас да познае истината, за да се спаси. Тя и нас благославя и помага да изпълним всичко онова, което тя изпълни, та и ние да се удостоим с Царството на нейния Син. Затова нека и ние, които сме се събрали под нейния Покров и непрестанно я молим за едно или друго, да не забравим да я помолим тя да облагороди нашите сърца, да ги изпълни с любов, да насади в мислите ни добри намерения, добри желания, да ни отдалечи от греховете, към които лесно скланяме поради нашата немощ. Нека Божията Майка ни дава всичко онова, от което имаме нужда - гордите да смири, смирените да укрепи, бедните да утеши, за вдовиците да се погрижи, децата ни да закриля. Нека това, което ще послужи за спасение на нас и за прослава на Божието име, тя да изпроси от нейния Син и наш Господ Иисус Христос за всеки според неговите нужди. По молитвите на света Богородица Божието благословение да пребъде над вас, над домовете ви, над чедата ви, над всеки град и над всяко село“ - благослови архиереят присъстващите.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.