kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

02
Април
2021

Малко повечерие с трета статия от Акатиста на Пресвета Богородица в град Пазарджик

На 2 април, петък от третата седмица на Великия пост, в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично” беше прочетена съборно третата статия от Акатиста на Пресвета Богородица. С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай Малкото повечерие, през време на което се полага боговдъхновеното последование към Божията Майка, беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейско наместничество Пазарджик прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Троица” с. Динката свещ. Димитър Милков, председателят на храм „Св. Троица” с. Братаница свещ. Димитър Пеев и служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

Преди началото на акатиста о. Любомир прекади с благовония целия храм и събралия се народ, който от своя страна участваше в богослужението с четене на отредените псалми и молитвословия. Верните Христови последователи с радост отпяваха и припевите на отделните части, възхвалявайки всеблагия Бог с "Алилуия" и Неговата пречиста Майка, "Поборницата-Воевода”, „Таинницата на неизказания Божи промисъл" с "Радвай се, Невесто неневестна!". Когато отец Боян прочете коленопреклонната молитва към Богоматер, всички преклониха своите глави и сърца пред чистата Дева, наречена от химнописеца "одушевен храм”, в чиято утроба се всели Онзи, "Който държи всичко в ръката Си…като я освети, прослави и научи всички да я възпяват" с хвалебни песни.

След прочитане на Акатиста отец Боян благослови хлябове, плодове и приноси.

В края на службата той поздрави всички с празничната богослужба и призова да се стараем да виждаме само собствените си грехове, а не тези на ближния, защото само така ще придобием спасителното смирение, което ще допринесе да постигнем мир първо със себе си, а после и с всички.

Накрая отец Боян преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай и благодари на отците за съвместната молитва, спомняйки Христовите думи, че където са двама или трима събрани в Негово име, там е и Той сред тях.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.