kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

29
Март
2019

Малко повечерие с трета статия от Акатиста на света Богородица в храм "Св. арх. Михаил" гр. Пазарджик

В петъчния ден на 29-и март в храм „Свети арх. Михаил“ гр. Пазарджик беше отслужено полагащото се Малко повечерие с трета статия от Акатиста на света Богородица. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С архиерея съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Витан Йорданов, енорийският свещеник в него свещ. Петър Шопов и дякон Николай Ангелчов.

Енориашите и гостите на храма с усърдие се включиха в молитвословията и песнопенията на службата, издигайки умовете и сърцата си пред престола на Божията Майка и зовящи я: „Пресвета Богородице, спаси ни!“.

След изпяването на канона духовниците се подредиха пред аналоя, на който беше поставена икона на Пресвета Богородица, където епископ Яков прочете третата част от Богородичния акатист. Богомолците в единомислие възпяваха Ходатайката на християнския род, викайки й ведно с ангелските ликове: „Радвай се, Невесто неневестна!“. След акатиста владиката прочете молитва към света Богородица, при което всички преклониха главите и коленете си пред величието на Божията Майка.

След като се поклони на честните икони в края на повечерието, епископ Яков поздрави присъстващите с празника и призова да изпълваме сърцата си с онези добродетели, които изпълваха сърцето на Пресвета Богородица, та и ние да станем съучастници в нейната слава. Архиереят завърши: „В пост, молитва, ръкоделие света Богородица пребиваваше навсякъде и по всяко време. Ако и ние пребъдваме в тях, ако сърцето ни е изпълнено с любов, ако душата ни е прилепена към Бога, то тогава и ние ще се намерим благоприятни пред Него. Като добри християни нека даваме кесаревото кесарю, но и Божието да даваме Богу, та да стигнем до спасение. Не бива да изпадаме в леност; не бива да виждаме сламката в окото на брата си, а да не виждаме гредата в нашето; не бива да злословим, да клюкарстваме и интригантстваме, защото устата ни е дадена да славословим Бога, сърцето ни е дадено да се изпълва с любов към Него и ближния. Да не бъдем безумни, сеейки тръни и плевели в душите си, които ще ни послужат само за осъждане. Милостивият Бог ни дава възможност да изкореним тези греховни плевели, стига само да застанем пред Неговото Лице в Тайнството на изповедта и от сърце да кажем „Господи, помилуй!“. Моля света Богородица и Небесното войнство да се застъпват всякога пред нашия Господ и Спасител Иисус Христос, щото Той преизобилно да излива Своята благодат над вас, над чедата и домовете ви, над всеки град и село, да ни предпазва от пагубни злощастия, но най-вече да ни защити да не се удавим в греховното море, което ни подлъгва и отдалечава от Бога, най-вече чрез гордостта. Света Богородица ни показа пътя, който да ни доведе до нейния Син – пътят на смирението и послушанието. Него да следваме през всички дни от живота си и Божията Майка никога няма да ни изостави".

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над председателя на този свят храм и над енориашите, които се събраха в късния час да възпеят заедно с духовниците Божията Майка и от негово име им пожела леки и спасителни пости, изпълнени с молитва и покаяние, та и ние с очистени сърца да се изкачваме по пътя на добродетелта към Царството Небесно.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.