kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

20
Март
2020

Малко повечерие с трета статия от Акатиста на света Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Като се яви Създателят, ново творение показа на нас, създадените от Него. Той изникна от безсеменна утроба и я запази нетленна, каквато си беше, та виждайки чудото, да я възпеем и да викнем:… Радвай се ти, която умоляваш праведния Съдия!" (Акатист на Пресвета Богородица, Икос 7)

Обичта на благодарните сърца към света Богородица – най-усърдната Застъпница за християнския род, събра християните в третия петък от Великия пост в Господния дом, посветен на нейното Успение. В катедралата на Пазарджик с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай неговият викарий – Константийският епископ Яков отслужи Малко повечерие с трета статия от Акатиста на Пресвета Богородица. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, служащите в храма свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и дякон Николай Ангелчов.

След прочитането на определените псалми и молитвословия, беше изпят канона на света Богородица, с който боголюбците призоваха на помощ най-святата от всички светии – Божията Майка, вместила в утробата си Невместимия Бог. При запяване на кондака „Возбранной Воеводе…“ архиереят и свещениците се подредиха пред чудотворната Богородична икона в храма, където епископ Яков прочете трета статия от Акатиста на Пресвета Богородица. В края на статията всички преклониха коленете и сърцата си пред нашия Господ Иисус Христос и Неговата Пречиста Майка и владиката прочете молитви, щото Господ да отвори за всички човеколюбивото сърце на Своята благост и отстрани от нас Своето справедливо негодувание и ни избави от налегналите ни изпитания, а Пренепорочната Богоневеста да бъде както винаги наша бърза Помощница и неизменна Закрилница в нашите скърби.

След прочитане на Акатиста епископ Яков благослови принесените хлябове за благословение на верния Божи народ.

В края на богослужението бе изпят полагащият се тропар „Удивен от красотата на Твоето девство и от пресветлата Ти чистота, Гавриил викаше към Тебе, Богородице: „Каква достойна похвала да Ти принеса? Как да Те назова? Недоумявам и се ужасявам; затова както ми е повелено, Ти зова: „Радвай се, Благодатна!” и духовниците се поклониха пред иконите.

След богослужението епископ Яков се обърна към присъстващите с думи на утеха и подкрепа в тези трудни времена и каза: „“Не бой се, Мое малко стадо!...и косъм няма да падне от главата ви, без Мое знание!“ – казва нашият Спасител Господ Иисус Христос. Всички знаем какво изпитание допусна Бог за наше вразумление и наше спасение. От доста време говорим и Църквата бие тревожно камбаната, че човечеството отива към гибел. До такава степен се възгордяхме, че започнахме да говорим на фейс-езика „Не ми пука!“. Нима това не е гордост? Нима същото не изпълваше и ангела, когато искаше да вземе мястото на Бога? Нима и той не си каза: „Не ми пука от Тебе, Господи!“? И ето, виждаме, че всяка болест се изпраща за спасението на хората. Затова и в тези дни усърдно се молим Господ да ни вразуми, за да спрем да вършим тези беззакония, които ни доведоха до тук, да осмислим и видим греховността си и не да се гордеем, а от дълбочината на сърцето си да се покаем. Защото с покаянието ще дойде и изцерението. Всичко това е от бесовете! А ние знаем, че Евангелието ни учи как се гони бяс – единствено и само с пост и молитва. Нима тук не е проявена и Божията милост, че Бог допусна да ни сполетят тези изпитания точно по времето, когато постим и се молим усилено през времето на Великия пост? И ако вярата ни е силна, то през всичко ще преминем – портите адови никога няма да надделеят над Църквата! С вяра можем дори и планини да повдигаме! Наскоро си припомнихме как светият апостол с вяра ходеше дори по водата, докато в него не се промъкна съмнението.

Но Евангелието ни учи и да отдаваме кесаревото-кесарю, Божието-Богу. И ние, като добри и ревностни християни, трябва да изпълним задълженията, които имаме към държавата и светската власт. Трябва да почитаме и не трябва да подценяваме препоръките на лекарите, защото всяка власт и всеки талант е даден от Бога. Техният талант е да ни лекуват, да се грижат за телата ни, защото пък тялото ни е храм на диханието, на частицата от Бога, която всеки един от нас носи в себе си. Затова нека, както винаги, ние вярващите да покажем и на хората, и на обществото, че няма да предадем Бога, но и ще се съобразим със законите и с разпоредбите. С ограниченията, които ни са наложени, Господ ни подсказва, че трябва да се ограничим към злото, да спрем да го вършим, да го изповядваме с чисто сърце, със силна вяра.

Нека всичко това да послужи за наше вразумление, защото за вярващия човек едно такова изпитание ще послужи за спасение, за доказателство на всеки един от нас пред Лицето на Бога, че сме истински Негови ученици, че сме Неговите апостоли на земята, че сме разпространители на Неговата вяра, учение, любов. И когато се докажем, без страх, съобразявайки се с всичко, проявявайки мъдрост, то тогава наистина човеците ще видят и ще прославят Небесния ни Отец. Още повече в днешно време ние, макар и малко стадо, трябва да покажем силата на вярата ни, силата на любовта ни, силата на молитвата ни! Защото молитвата може да твори и чудеса!“.

Архиереят припомни призива на Високопреосвещения ни митрополит Николай всеки ден в 21.00 часа всички единодушно да отправяме своята молитва към Бога и прикани да не се отклоняваме от тази обща молитва, а с усърдие в домашната си църква де се обединим и покажем, че сме едно в Христос. Той помоли вярващите колкото се може по-често да прекръстват както себе си, така и храната си, защото Кръстът е нашето оръжие, което ни спасява и от беди, и от болести, и от злополуки, както с него се е обезсилвала силата на отровата и са се печелили войни. Владиката наблегна на силата на поста и молитвата и тяхното значение точно сега, когато водим невидимата борба с поднебесните духове на злобата и отчете важността на духовната храна, с която се храним в дните на поста. Епископ Яков припомни и препоръката на митрополит Николай възрастните хора да си останат в домовете и от там да се молят за всички и неговия благослов немощните да не присъстват на богослуженията, от което той като архиерей на богоспасаемата ни епархия ни освободи, а всеки от своята домашна църква да въздига сърце към Бога, усилвайки поста и молитвата си.

Накрая владиката увери, че митрополит Николай се моли за всекиго от нас и преподаде неговия архипастирски благослов над всички вярващи. Епископ Яков увери че и самият той със своята грешна и слаба молитва често издига очи и се моли Богу да ни отмине тая чаша, завършвайки винаги с просбата да бъде Божията воля, тъй като човеците сме неразумни и невинаги просим доброто за нас, а Господ винаги знае кое е най-доброто и полезно за всеки. Той запозна присъстващите с благословената още през изминалата седмица от митрополита промяна в богослужебния график на Пазарджишка духовна околия, като всички общи богослужения извън Пазарджик са насочени към катедралата на града.

Архиереят измоли Всеподателя Бога да избави всички нас и всички онези, които в момента страдат и боледуват, от всяко зло, да ни даде ум и разум да видим греховете си, да имаме още по-голяма мъдрост да ги изповядаме и да изпълни сърцата ни с любов, която всичко побеждава. И така, с пълни с любов сърца, заедно всяка вечер с общата си молитва да бъдем един до друг и да се молим един за друг.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.