kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

26
Март
2021

Малко повечерие с втора статия от Акатиста на Пресвета Богородица в град Белово

Във втория петък от Великия пост с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Света Троица“ гр. Беловобеше отслужено Малко повечерие с полагащата се втора част от Акатиста на Пресвета Богородица. За съборната служба на братско съслужение се събраха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, председателят на храма свещ. Николай Генев, енорийският свещеник прот. Димитър Иванов, председателят на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември ик. Йордан Василев, председателят на храм „Св. Николай” с. Дъбравите прот. Йоан Иванов, председателят на храм „Св. Николай” гр. Ветрен свещ. Любомир Чавдаров и председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев.

Енориашите при храма участваха с молитвите и песнопенията си във възхвалата на светата Дева, която стана „огнен стълб, който напътва намиращите се в тъмнина и покров за света, по-широк от облак”, както се възпява в боговдъхновения текст на Акатиста. Всички преклониха главите и коленете си пред нейния образ, а отец Боян прочете коленопреклонна молитва, просейки застъпничеството й пред нейния Син и наш Бог, та „да се избавим от всяко лукаво внушение и всякаква беда и да се запазим невредими от всяко гневно дяволско нападение”.

След прочитане на Акатиста наместникът благослови хлябове, плодове и приноси за благословението на енориашите при храма.

В края на службата духовниците се поклониха пред иконите. Отец Боян поздрави всички с празника и припомни как след грехопадението нашите праотци бяха изгонени от Рая и той беше заключен за човеците, но със Своята Голготска саможертва Марииният Син отново отвори неговите двери. Той произнесе слово за силата на покаянието, което кара човека да вижда само собствените си грехове, да не осъжда, да не злослови, да не се гневи, да не мрази, а да обича и така го прави сроден на Христа по смирено сърце и кротък дух, довеждайки го обратно до изгубеното райско наследие. Наместникът призова през благодатните дни на Великия пост всеки да се вгледа в себе си, да издири загнездилите се там грехове и принесе пред Бога достойни плодове на покаяние, та с чисто сърце да посрещнем Христовото Възкресение.

Накрая отец Боян благодари на отците за братската любов и на миряните за дейното им участие в светата богослужба и преподаде на всички архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.