kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

19
Юли
2020

Неделя на светите Отци от 6-те Вселенски събори. Архиeрейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

В шестата неделя след Петдесетница по традиция Православната църква възпява и прославя основоположниците на нашата вяра и нашето богословие – светите Отци от първите шест вселенски събора. В този празничен ден в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия. Тя беше възглавена от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, служащият в храма свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

С благоговение енориашите на храма съмолитстваха с духовниците, благодарейки от цялото си сърце на Бога, благославял през вековете духоносни мъже, които да бъдат светилници на вярата и да водят стадото Христово през мрака на ересите чрез формулирането и защитата на православното учение. Всички единомислено изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед за светите Отци от 6-те Вселенски събора.

След светата богослужба епископ Яков прикани да положим душата и сърцето си и бъдем и ние светилници на вярата като светите Отци, които измоли да укрепват вярата ни, да ни закрилят и предпазват от всяко зло. Той призова никога да не забравяме най-голямото богословие, оставено ни и съхранено в Църквата – това, че Бог се роди, бе разпнат и умря за нашите грехове, в третия ден възкръсна, възнесе се на небесата и пак ще дойде да съди живи и мъртви. Владиката благопожела да носим и проповядваме на ближните Евангелието и чистата, неподправена вяра, оставена ни от Отците, която да предадем и на нашите чеда.

Накрая архиереят, а с него и всички присъстващи, отправиха благодарствена молитва за архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия митрополит Николай по повод неговия рожден ден по плът. Всички единодушно изпросиха от Всеподателя за него живот, здраве, Господ да преизпълва сърцето му с премъдрост и с любовта, с която до сега обгрижва своите духовници и повереното му стадо, да пребъдва в мира и любовта, та когато пастирят ни върви по правия път, ние да го следваме и вървим след него и така да достигнем до познание на истината и се спасим.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.