kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Юни
2020

Обща панихида в храм "Успение Богородично" на Задушница преди Петдесетница

"Милост за даване да имаш към всеки живеещ, но и умрелия не лишавай от милост" (Сир. 7:36).

Чули Божието увещание да оказваме милост не само на живеещите за земята, но и на по-рано отишлите си преди нас братя и сестри, верните Христови последователи са събират в храмовете на светата Църква в дните на Задушниците, за да изпросят от Бога прошка на прегрешенията им и вечно блаженство в Царството небесно.

Съботния ден преди празника Петдесетница е определен за такъв молитвен спомен и усърдна молитва за душите на упокоилите се Христови чада.

В деня на Задушница - 6 юни в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик след заупокойната света Литургия беше отслужена обща панихида за всички по-рано починали наши отци, братя и сестри - православни християни. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужебното последование беше отслужено от викарния епископ на митрополита – Константийски епископ Яков в съслужение с прот. Боян Кочев, свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата и дякон Николай Ангелчов.

С твърда вяра в безграничното Божие милосърдие духовниците и миряните от цялата си душа се помолиха Бог да се смили над душите на техните близки и на всички православни християни, да им прости всяко тяхно волно и неволно съгрешение и ги настани в Царството Небесно.

След панихидата епископ Яков припомни, че със Своята смърт Христос победи смъртта и в сърцата ни никога не угасва надеждата, че в Съдния ден ще възкръснем и то за добро, не за осъждане, ще възкръснем, за да наследим вечния живот с нашия Господ Иисус Христос. Но тъй като няма човек, който да живее и да не съгреши, затова и Църквата призовава нас, живите, да се молим за своите покойници, та ако нещо им е останало непростено, по молитвите на всички да получат прошка и изпитат радостта от това, да живееш близо до Бога, да Му служиш и да Го възпяваш. Владиката припомни, че при сътворението Бог дава на човека от Своето дихание и то в часа на смъртта се връща при небесния ни Отец, а тялото, взето от земята, се връща в земята. И именно за това дихание в човека, за неговата безсмъртна душа ние се молим в тези дни, молим се с вяра и надежда и не скърбим безмерно, тъй като знаем, че раздялата ни е временна. Архиереят призова с търпение, с вяра, с любов да преминаваме дните си на земята и с надежда в Божията милост да дочакаме онзи миг, в който ще отидем и ние при нашия небесен Отец. И ние се молим при Него да ни чакат и нашите покойници, отишли си преди нас с вяра и надежда за възкресение и вечен живот.

Бог да ги прости и упокои!

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.