kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

27
Април
2019

Опело Христово в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

„Слязъл си в гроб Ти, що с ръката си създаде человека, за да дигнеш падналото човечество със всесилната неземна Своя власт!“  (из Опело Христово).

През време на вечерното богослужение на Велики петък срещу Велика събота храмовете събират богобоязливите човешки сърца да отправят своя надгробен плач пред светата Плащаница, символизираща положеното в гроба и покрито с погребални завивки тяло на нашия Господ Иисус Христос.

В този най-трагичен в историята на човечеството ден с благословението на Пловдивския митрополит Николай последованието на Опело Христово в катедралата на гр. Пазарджик беше отслужено от Константийския епископ Яков – викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и енорийските свещеници от катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

В отредения момент след изпяването на канона всички се събраха около плащаницата с изобразеното мъртво тяло на нашия Господ Иисус Христос и в единодушие отпяваха затрогващите стихове на трите статии от опелото. Сърцата на присъстващите се изпълниха с печал от претърпените от нашия Спасител унижения, страдания и смърт, но и с предпасхална радост от плода на великата Саможертва на Христос.

В края на службата свещениците понесоха светата Плащаница слитийно шествие около храма. Печалният звън на църковните камбани и умилителното пеене съпровождаха траурната процесия, символизираща някогашното пренасяне и полагане в нов гроб на нашия Спасител. При завръщането си в храма всички присъстващи за последно преклониха главите си и целунаха Плащаницата, просейки от Бога прощение на своите грехове, заради които се наложи Христос да пострада до смърт. При пеене на възкресния тропар Когато слезе при смъртта, Животе безсмъртни, тогава умъртви ада с блясъка на Божеството; а когато и умрелите възкреси от преизподнята, всички небесни сили викаха: Животодателю, Христе Боже наш, слава на Тебе!” духовниците внесоха светата Плащаница в светия олтар и след като обиколиха три пъти светия Престол, я положиха върху него.

Накрая епископ Яков се обърна към народа със слово за Христовите страдания и завърши: „Възкресение Христово е победата на смъртта над смъртта – чрез Своята смърт Господ Иисус Христос отвори Рая за всеки един от нас. Както чухме в последованието на Опелото Той се обърна към Майка Си и й каза да не страда, защото Той трябва да изтърпи всичко, за да извади от ада Адам и Ева. А с техния грях не само Раят беше затворен, но и смъртта влезе в човека. Затова и ние сме в такова трепетно очакване на Възкресението Христово, което победи смъртта и отново въведе в Рая всички праведници. Към това беше насочена и нашата подготовка през Великия пост, през което време всеки според силите си се стараеше да принесе плод на покаяние. И така през утрешния ден с очистени сърца да се изпълним с оная радост, която изпълва Небесата и със сърцата си да усетим ангелското възпяване на Възкресението на нашия Спасител. Да посрещнем тези светли празници изпълвайки сърцата си с добро, да забравим злобата, да гледаме на ближния като на наш брат, да оказваме любов на всички. Само така, изпълнявайки евангелските заповеди, ние ще можем да усетим и предвкусим райското блаженство още на земята. Христос е пътят, истината и живота – нека и ние не пропиляваме времето на нашия живот, а го изпълваме с жива вяра и ходим по пътя на Бога“.

Владиката преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай и от енегово име благопожела настъпващата Пасха Христова да бъде спасителна за всички. Архиереят прикани през настъпващата нощ всеки да влезе в утихналото си сърце и да се подготви достойно за посрещане светлия ден на Христовото Възкресение.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.