kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Октомври
2018

Поклонническо пътуване

На 29 и 30 септември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество Пазарджик организира поклонническо пътуване. То беше предвождано лично от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. Автобусът с поклонниците тръгна в ранните часове на съботния ден, след като владиката прочете молитва за успешно и ползотворно пътуване.

Първите спирки на поклонниците бяха Шипченския манастир „Рождество Христово“ и „Паметника на свободата“, изграден на връх „Свети Никола“ в Шипченския проход. Всички се преклониха пред подвига на освободителните войски и българското опълчение, като помолиха Бога да дари на жертвалите живота си войници за Освобождението на България прошка на греховете и вечно блаженство в Царството Небесно.

От там автобусът тръгна към Троянската света обител „Успение Богородично“. Тук поклонниците бяха настанени за нощувка. Начело с епископ Яков те взеха молитвено участие във вечерното богослужение, отслужено от брата на обителта йеромонах Георги. Духовниците от Пазарджик се включиха на клира и отпяха песнопенията съвместно с монах Синесий. Всички преклониха своите глави и колена пред чудотворния образ на Божията Майка – Света Богородица Троеручица, изказвайки й своята благодарност за всегдашната й подкрепа, измолвайки и занапред нейната благодатна помощ.

На сутринта по покана на Преосвещения Велички епископ Сионий – игумен на Троянския манастир, епископ Яков възглави светата Божествена Литургия. С архиереите съслужиха и духовниците на Пазарджишка духовна околия, взели участие в поклонението: прот. Боян Кочев, прот. Димитър Христев, свещ. Димитър Милков, свещ. Любомир Чавдаров, отец Георги, брат на обителта и дякон Николай Ангелчов. В края на службата епископ Яков благодари от името на гостите за топлото посрещане и братската любов, оказана им от страна на манастирската управа начело с игумена. Той подари на епископ Сионий скромен дар – икона на нашия Спасител и Господ Иисус Христос за молитвен спомен, уверявайки го, че и поклонниците винаги с любов ще си спомнят пребиваването в манастира и ще се молят за братството. От своя страна епископ Сионий благодари на гостуващите духовници и миряни от Пазарджик за благодатната служба, в която всички взеха участие с молитвите и песнопенията си. Той подари на пазарджишкия архиерейски наместник архиерейски богослужебни одежди.

След службата епископ Яков и пазарджишките духовници отслужиха помен на гроба на блаженопочившия Български патриарх Максим, погребан в храма на манастира. Поклонниците от Пазарджик бяха донесли специално приготвени питки и жито, които да раздадат за упокоение душата на своя първосветител, когото измолиха от Бога да приеме във вечното блаженство на райските селения.

След това гостите посетиха музейната сбирка на манастира, съхранила в автентичен вид безценни светини и уникални свидетелства от историята на обителта и на България. Епископ Сионий лично изпрати готите с покана отново да гостуват на братството.

От Троянския манастир поклонението продължи към град Ловеч, където беше посетена новата катедрала на града „Св. св. Кирил и Методий“, осветена през миналата 2017 година. Всички останаха възхитени от прекрасната църква, новоизписаните стенописи и изградения баптистериум за свето Кръщение. По Божия милост поклонниците успяха да си вземат благословение и от архипастиря на епархията Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил.

След това пътуването продължи към Черепишкия манастир „Успение Богородично“. Там те бяха посрещнати от игумена архим. Иоаникий, който разказа накратко историята на обителта. Посетени бяха старите сгради на Софийската духовна семинария, която се е помещавала тук в продължение на почти половин век и където са учили голяма част от свещениците на Пазарджик.

Последна спирка от пътуването беше Врачешкият манастир „Св. Четиридесет мъченици“. Въпреки късния час поклонниците бяха топло посрещнати от игуменията на манастира майка Касияна и сестрите на светата обител. Игуменията разказа как е основан манастирът и какъв е днешният му живот. Всички се помолиха в манастирската църква, след което бяха почерпени с топъл чай и сладки.

В късните часове на неделния ден автобусът пристигна пред катедралата „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. С уморени тела и изпълнени с радост души всички благодариха на Божията Майка за изпълненото с благодат поклонническо пътуване и за нейната закрила.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.