kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

01
Октомври
2018

Покров на Пресвета Богородица - архиерейска света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Богомайко, като гледаме на твоя пречист образ, умилно казваме: покрий ни с честния си покров и ни избави от всяко зло, като молиш твоя Син Христос да спаси душите ни“.

Така православните християни призовават пресветата Майка на нашия Господ всяка година в първия ден на месец октомври. Тогава светата Православна Църква отбелязва празника на нейния пречист Покров, под който тя приема всеки, прибягващ към нея.

В този празничен ден сблагословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше отслужена архиерейска света Литургия отКонстантийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов.

С изпълнени с радост сърца духовници и миряни съмолитстваха и призоваваха Закрилницата на християнския род да дарува мир на света, телесно здраве и душевно спасение на търсещите нейната помощ.

В края на службата епископ Яков поздрави всички с празника и завърши: „Света Богородица приема под своя честен Покров всеки, който пристъпва към нея с чисто сърце – да очистим и нашите сърца с изпълнение на Евангелските заповеди. Тя широко разтваря своите обятия, та да обгърне всички нас и ни покрие от греха - да подражаваме на нейните добродетели, та да бъдем достойни нейни чеда. Майчината й любов не иска никой да погине, но всички да получим небесните блага - да издигаме очите си към нея и викаме: „Пресвета Богородице, спаси нас, грешните!“. Тогава тя ще влезе във всеки дом, във всеки ум, във всяко сърце. Нека нейният Покров закриля и нас, нека по нейните молитви Господ да спаси всички ни и любовта към Бога и човеците винаги да царува в нашите сърца“.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите.

Празникът завърши с многолетствие.


Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.