kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

25
Април
2019

Последование на 12-те евангелия в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

"Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите; в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам; с гвоздеи се приковава Женихът църковен; с копие се пробожда Синът на Дева. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покажи ни и славното Твое Възкресение" /15 антифон/

При пеенето на този антифон вечерта срещу най-тъжния в годината ден - Велики петък, става изнасянето на Христовото Разпятие. Този трепетен момент е част от последованието на 12-те евангелия, които съдържат дванадесет откъса от Новия завет, разказващи за Христовите страдания.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай неговият викарий – Константийският епископ Яков възглави богослужението в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев и служащите в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Духовниците се редуваха при четенето на евангелските откъси, пресъздавайки в сърцата на вярващите тези най-тежки последни часове от земния живот на Спасителя – Неговите страдания и кръстна смърт.

След изчитане на петото поред евангелие и при пеене на 15-ия антифон на службата епископ Яков и служащите с него изнесоха в центъра на храма Христовото Разпятие и иконите на изпълнените с тъга Божия Майка и любимия Негов ученик. Кръстът с разпнатия на него Спасител бяха поставени в центъра на храма. Осъзнавайки величието на Голготската Жертва всички сведоха виновни глави пред израненото заради нашите грехове тяло на безгрешния Христос.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите със слово за Господните страдания и завърши: „Тази вечер изживяхме последните минути от земния живот на Христа. Страданията, които Той понесе доброволно, за да ни изкупи от властта на смъртта, трогнаха до сълзи закоравелите ни в грехове души. Жертвения Агнец се принесе за всеки от нас, затова и ние според силите си се готвехме през целия Велик пост – да Му принесем достойни плодове на покаяние, та Той да умие нашите грехове. И ние се стремим да живеем в мир, та да вкусим райското блаженство още тук, на земята. Нима не е райско блаженство да бъдем очистени от греховете, сърцето ни да е изпълнено с любов, да не познаваме алчността, ненавистта, злобата? Нима не е райско блаженство да бъдем удостоени да седнем на Господнята трапеза? И всичко това е само подготовка за онова, което ни чака, ако изпълним закона Божий. Както Христос изпълни всичко, така и ние трябва да изпълняваме евагелските заповеди не с ум, а със сърце и дела, та като видят човеците добрите ни дела, да повярват в нашия Отец. Чрез делата си ние викаме или „Осанна“, или „Разпни Го“. Нека в тези дни, когато и природата е утихнала в очакване на Възкресението, да се отделим в молитва, да издигнем умовете си на Небесата, да загърбим земното и да оплакваме себе си заради нашето греховно падение, заради нашата духовна смърт. Господ е милостив и ни уверява, че стои на вратите на всяко сърце и хлопа. Нека Му отворим и Той ще влезе и вечеря с нас. И така очистени, с изпълнени с любов към Бога и човеците сърца, да посрещнем светлото Христово Възкресение“.

Накрая владиката преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай над всички и прикани да се съберем в утрешния ден вечерта отново в храма, където да отслужим последованието на Христовото Опело.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.