kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

13
Април
2023

Последование на 12-те евангелия в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

"Днес ви­си на дър­во То­зи, Кой­то над­ве­си зе­мя­та над во­ди­те; с ве­нец от тръ­ни се увен­ча­ва То­зи, Кой­то е цар на ан­ге­ли­те; в лъж­ли­ва баг­ре­ни­ца се об­ли­ча То­зи, Кой­то об­ли­ча не­бе­то с об­ла­ци, плес­ни­ца прие, То­зи, Кой­то в Йор­дан ос­во­бо­ди Адам; с гвоз­деи се при­ко­ва Мла­до­же­не­кът на Цър­к­ва­та; с ко­пие се про­бо­де Си­нът на Де­ва. Пок­ла­ня­ме се, Хрис­те, на Тво­и­те стра­да­ния. По­ка­жи ни и слав­но­то Твое въз­к­ре­се­ние" (из богослужението на 12-те евангелия).

На Велики четвъртък вечерта започват най-тъжните богослужебни последования на годината – възпоменанията на Господните страдания, които невинният Христос претърпя от любов към човеците, за да ни изкупи от властта на смъртта. Прочитат се 12 евангелски откъси, припомнящи последните часове от земния живот на Спасителя.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев възглави богослужението в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужиха свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

Свещенослужителите поред изчитаха полагащите се евангелски текстове, изобразяващи пред духовните очи на вярващите най-трагичните моменти от историята на човешкия род – предателството на Юда, унижението, хулите, присмеха, побоя, отричането на св. ап. Петър, разпъването на Христа и Неговата смърт.

След петото поред евангелие, при пеене на 15-ия антифон "Днес висит на древе...", в центъра на храма беше изнесено Христовото Разпятие и иконите на изпълнените с тъга Божия Майка и любимия Христов ученик свети апостол Йоан Богослов. Всички паднаха на колене пред това траурно шествие с чувство за лична вина и съучастие в причиненото на безгрешния Божи Син страдание.

В края на службата отец Боян благодари на присъстващите за участието им в тези дълги и тъжни служби. Той обърна внимание на това, че единствено благоразумният разбойник днес защити Христос, като от своя кръст признаваше вината си и молеше Бога за милост, за което се удостои да бъде първият човек, влязъл в рая заедно със Спасителя. Наместникът призова и ние да носим достойно своя кръст, вървейки след Изкупителя, да осъзнаваме вината си и се разкайваме, за да наследим и ние вечен живот.

Накрая отец Боян преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай над всички.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.