kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Януари
2018

Празнична архиерейска света Литургия и Велик водосвет за Богоявление в град Пазарджик

"Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Св. Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син; и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе”.

Така Светата Православна Църква възпява светото Богоявление, което се отбелязва всяка година на 6-и януари. На този ден с благословението на Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия и служещите в катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

Много от жителите на града, начело с кмета на Община Пазарджик г-н Тодор Попов и областия управител взеха молитвено участие в светата служба. Всички станаха съпричастни от духовната радост на празника.

Епископ Яков поздрави присъстващите със светлия празник на светото Богоявление и завърши: „Днес се явиха на света трите лица на Светата Троица – нашият Бог. Днес Той ни откри Своето триединство - Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Светий, един Бог в три Лица. Нека и ние се стремим към великото смирение, с което днес Христос пристъпи към река Йордан - него да проявяваме и към Бога, и към ближните си. То отваря вратите на Небесното Царство. Когато имаме това смирение, когато носим в сърцата си вяра, надежда и любов, когато чуем призива на свети Йоан и всекидневно се каем за греховете си, тогава и ние ще бъдем щастливи като разбойника на кръста, който чу заветните думи на нашия Спасител: „Днес ще бъдеш с Мене в рая!“. Нека това бъде пътеводната ни светлина по пътя към нашето спасение!“.

След края на литургията при тържествено биене на камбаните всички се отправиха на литийно шествие до река Марица, където бе отслужен Велик Богоявленски водосвет и извършен ритуала по хвърлянето на кръста в реката. Към празника се присъединиха и областният управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, интелектуалци, бизнесмени, жители и гости на града.

Тази година кръстът бе изваден от 36-годишния Николай Александров от Пазарджик.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.