kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Януари
2024

Празнична съборна света Литургия, лития и Велик водосвет за Богоявление в град Пазарджик

„Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Св. Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син; и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе.” (тропар на Богоявление)

На шести януари православните християни застават духом на брега на река Йордан и съпреживяват отново и отново едно от най-великите събития в историята на човечеството, възвестило на света великата тайна на Божествената Троица - Отец изрекъл Своето свидетелство за Сина, Синът приел кръщение от ръката на свети Йоан Предтеча, а Светият Дух като гълъб летял над водата. Така търсената от хиляди умове тайна за Бога била открита на човеците посредством Божественото откровение.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В братско молитвено общение в нея влязоха свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и енорийските свещенослужители свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

В деня на този голям Господски празник храмът отрано се изпълни с благочестиви християни, дошли да отправят своите молитви към Триединния Бог. Сред тях бяха и кметът на града г-н Петър Куленски, народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, г-н Георги Делчев, общественици и интелектуалци. По време на литургията всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...".

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с настъпилите празнични дни. Той преподаде над всички архипастирския благослов на митрополит Николай и честити имения ден на имениците. Празникът завърши с многолетствие.

След това, при тържествено биене на камбаните, църковното изпълнение се отправи с литийно шествие до река Марица, където се събраха християни от целия град, както преди почти две хиляди години вестта за чудните събития привличаше боголюбивите сърца към Божия Син, направил да изгрее над Йорданските води велика светлина за просвещение на целия свят. На реката духовниците отслужиха Велик Богоявленски водосвет. Отец Боян извърши ритуала по хвърлянето на кръста във водата. Тази година в река Марица скочиха повече от 60 младежи. Светинята беше извадена от 16-годишния ученик от Пазарджик Кристиян Пашов.

След водосвета официалните лица бяха поканени на издигнатата в близост сцена. Тук родолюбиви общественици бяха организирали мероприятие под надслов „Да съхраним българщината“. По покана на организаторите свещениците отслужиха молебен за здравето и благоденствието на българския народ и Отечеството.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.