kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Декември
2023

Празнична съборна света Литургия за Никулден в град Ветрен

„Правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието те показа на Твоето стадо Този, Който е истината на нещата, поради това със смирението придоби величие, а с нищетата - богатство, отче свещеноначалниче Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души!“ (тропар на свети Николай).

В шестия ден от последния месец в годината пред очите на вярващите се извисява едно от най-ярките светила на небосклона на светостта – свети Николай Мирликийски Чудотворец. Този дивен чудотворец и изряден Христов угодник, живял преди почти 17 века, до ден днешен е един от най-бързите помощници за православните, почитащи достойно неговата памет и черпещи пример и вдъхновение от неговите добродетели. На този ден своя храмов празник отбелязва и едноименният храм в град Ветрен.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше оглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Любомир Чавдаров и енорийският свещеник отец Васил Махалджийски.

Енориашите и гостите на храма с трепет пристъпваха към образа на светеца, показал се дивен духовен фар, осветяващ пътя на желаещите да достигнат до своето небесно призвание боголюбци. Начело на тях бяха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, кметът на град Ветрен г-н Радослав Лютаков и секретарят на Община Септември г-жа Нина Вардина. Всички единомислено участваха в молитвите на светата богослужба, изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва. Онези от тях, които се бяха подготвили с усърден пост и молитва в това благоприятно за духовно израстване време на Рождественския пост, се удостоиха да седнат на Господнята трапеза и да се причастят с Неговите драгоценни Тяло и Кръв в тайнството на светото Причастие.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и повереното му паство. От негово и свое име той честити празника на носещите името на свети Николай и благопожела те да се украсят и с неговите добродетели.

От името на жителите на града кметът г-н Лютаков поднесе на архиерейския наместник живо цвете - Коледна звезда, като изказа своите и на съгражданите си благодарност за отправените молитви за здравето и благоденствието им.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.