kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

14
Септември
2021

Празнична ссвета Литургия за Кръстовден в град Пазарджик

"В древност Иисус Навин тайнствено предизобрази Кръста: като простря кръстовидно ръцете си, Спасителю мой, слънцето спря, докато той победи враговете, които се противеха на Тебе, Боже" (празничен седален)

На 14 септември Православната Църква отбелязва празника Въздвижение на Светия Кръст Господен, спомнящ за изкупителното дело на Божията сила и Божията премъдрост.

Светата литургия в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше възглавена от ик. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в съслужение със служащия в катедралата свещ. Димитър Попов. Молитвено участие взе свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

Преди започване на светата Литургия от светия Олтар тържествено беше изнесен и поставен в центъра на храма Честния и Животворящ Кръст Господен – най-великото и чудно Христово дело на земята, върху което стана нашето изкупление от първородния грях и беше унищожено проклятието, наложено от Бога на целия човешки род. Честният Кръст ще остане за поклонение до отданието на празника. Вярващите с благодарност прекланяха главите и сърцата си пред Кръста, с който смъртта беше обезсилена, даде ни се сила да се издигнем над суетния живот и да не се страхуваме дори от самата смърт и ни бе дарено възкресението.

В края на службата отец Боян преподаде архипастриския благослов на митрополит Николай над присъстващите и прочете проповед за величието на Христовия Кръст. Той припомни свидетелства на светите Отци, че при борбата със своите страсти, прибягвайки към всепобедната помощ на Честния Кръст, ние най-осезателно и силно усещаме неговата сила и го прославяме не с думи, а със своя наистина християнски живот.

Тържеството завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.